Antalya olimpiyat çocuklarını bağrına bastı, Türkçe sevdası stadyuma sığmadı

Antalya üçüncü kez Türkçe sevdalılarını bağrına bastı. 8. Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya etkinliklerini 25 bininin üzerinde insan izledi. Davetliler

Antalya üçüncü kez Türkçe sevdalılarını bağrına bastı. 8. Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya etkinliklerini 25 bininin üzerinde insan izledi. Davetliler stadyuma sığmayınca dışarıda kalanların programı izlemesi için dev ekranlar kuruldu. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen Türkçe sevdalıları Antalyalılara unutamayacakları bir gece yaşattı.

Antalya Atatürk Stadyumu dün gece tarihi anlardan birisine sahne oldu. Stadyum 8. Türkçe Olimpiyatları'nın Antalya etkinliğine ev sahipliği yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, milletvekilleri, belediye başkanları, bürokratlar ve çok sayıda davetlinin katıldığı geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan telgraf gönderdi. Başbakan Erdoğan, Türkçe'nin dünya dili olmasında emeği geçenleri kutlarken, geceye katılanlara ve öğrencilere sevgi ile saygılarını iletti. Geceye onlarca bakan da tebrik telgrafı gönderdi.

Asım Yıldırım'ın sunduğu gece saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 25 bin kişinin izlediği gecede binlerce kişi de stadyumda yer kalmadığı için içeriye giremedi. Yeşil saha içine yerleştirilen sandalyeler de yetmeyince insanlar Türkçe sevdalılarını ayakta izledi. Gecenin sunuculuğunu yapan Asım Yıldırım, Antalya'ya 100 bin kişilik stadyum gerektiğini söyledi. Dışarıda kalanlar için stadyumunun dışına dev ekranlar kuruldu ve davetliler programı oradan izledi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları fikrinin 10 yıl önce Moldova'da görev yapan bir öğretmenin fikriyle başladığını söyleyerek, "Olimpiyatlar 8. yılında 120 ülkenden 750 öğrenciye ulaştı. Öğrencilerin söylediği şarkıları daha güzel söyleyen sanatçılardan dinleme imkanınız var. Ancak olimpiyatları sevgi dili Türkçeyi öğrenen öğrencilerin mezuniyet töreni gibi görüyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise resmi ziyaret için Uganda'ya gitmeden önce kendilerini kimin karşılayacağını sorduğunda, o ülkede büyükelçilik ya da resmi temsilcilik bulunmadığının söylendiğini anlatarak, "Uganda'ya indik, havaalanında pırıl pırıl genç Türkler karşıladı. Işık Lisesi orada ülkemizi temsi ediyordu. Devletten önce gitmiş, okul açmış, eğitim veriyorlardı. Liseye gittik, öğretmen ve yöneticilerle tanıştık. Öğrenciler buradaki gibi şarkı türkü söyleyip, İstiklal Marşı okumuşlardı. 'Okul binasını Antalyalı işadamları yaptı' dediklerinde mutluluğum arttı. Dünyanın değişik bölgelerindeki okullar sadece Türkçe öğretmiyorlar. Aynı zamanda Türkiye'yi tanıtıp, ülkemizin temsilciliğini de yapıyorlar. Yavrularımızı alkışlıyoruz ama onları yetiştiren öğretmenlerimizi unutamayız. En az onlar kadar alkışa layıktırlar." dedi.

Şahin, Türk okullarını 'çağımızın en önemli projesi' olarak değerlendirdikten sonra, "Bu çocuklar ileride büyüyecek, ülkelerinde önemli görevler alacaklar. O zaman Türkiye'nin dünyadaki etkinliği artacak. Türkiye ile ülkeleri arasında köprü olacaklar, diplomasiyle çözülemeyen birçok sorun çözülecek." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya'nın güzel bir gece yaşadığına vurgu yapan Vali Ahmet Altıparmak da, "Aranızda bulunmaktan onur duydum. Sabrın, inancın, imanın, cesaretin muhteşem eserlerini gördük. Bu emeğin arkasındakileri anmazsak olmaz." dedi. Vali Altıparmak, öğrencilere ülkelerine döndüklerinde anne ve babalarına Antalya'dan selam sevgi götürmelerini de istedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ise, "15 yıl önce Anadolu'dan genç öğretmenler sevgileriyle dünyaya yayıldı. 110 ülkede okul kurarak, yüreklerindeki sevgiyle, beyinlerindeki bilgiyle o ülkelerin çocuklarını eğitti. O sevgi 15 yılda dünyanın her yerini sardı, şimdi çok güzel çığlıklar olarak geri dönüyor. Anadolu insanın yüksek medeniyeti dünyayla buluşuyor." diye konuştu.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya'da gurur verici bir haziran akşam yaşandığını ifade ederek, "Yüzyıllardır bu topraklarda sevginin, sevdanın, aşkın dili olan Türkçe gönüllüler tarafından dünya dili haline getirildi. Büyük gurur duyuyoruz. Coşku ve hisleri ifadeye kelimeler bulamıyoruz. Türk diline Karamanoğlu Mehmet Bey'den sonra yapılan en büyük iyiliktir." şeklinde konuştu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da konuşmasında müthiş bir gün geçirdiklerini belirtip; "Antalya böyle büyük bir kalabalığa çok nadir rastladı. Antalya büyük kalabalığa ev sahipliği yapıyor. Organizasyona emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

İşadamı Fettah Tamince, yaşadığı duygularını paylaşmanın zor olduğunu belitip; "Dilimizin dünya dili olması önemli bir adım. Değişik ülkelerde iş yapan birisi olarak Türkçenin gelişmesini, hakim dil olmasını önemsiyorum ve gittiğim ülkelerde bunu yaşıyorum. Dünyada ne kadar ülke varsa hepsinde öğretilir ve hepsinin ortak dili olur." diye konuştu.

Mustafa Sak da Türk Okulları projesini müthiş bir organizasyon olarak nitelendirip emeği geçenlere teşekkür etti.