Lavrov: İran'a yaptırımlarda takas anlaşması dikkate alınıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım konusunda çalışmaların sona ermek üzere olduğunu, felç edici bir ekonomi
Lavrov konuşmasında , " Tasarıda Türkiye ve Brezilya inisiyatifinde imzalanan uranyum takas anlaşması dikkate alınıyor . Bu konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor . . . İran ' da yaşamı felç edici ekonomik yaptırımlar gündem dışı . " dedi .
Lavrov , Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tasarı ile ilgili çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu belirterek , geçici üyelerin de tasarıyı incelemeleri için daha fazla zaman verilmesi gerektiğini ifade etti . Rusya Dışişleri Bakanı açıklamasında , " Rusya ve Çin tasarının oylanmasının aceleye getirilmemesini istiyor . Geçici üyelerin de tasarı üzerinde çalışabilmesi için daha fazla zaman verilmesi önerisinde bulunduk . " bilgisini verdi .
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' la da bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Lavrov , Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nde ele alınacak yeni yaptırımlarla ilgili tasarıyı Amerikalı meslektaşı ile bir kez daha müzakere etti . Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko dün yaptığı açıklamada İran ' ın uranyum zenginleştirme programını durdurmadığını , bu nedenle konu ile ilgili soru işaretlerinin sürdüğünü söyledi .
Türkiye ve Brezilya ' nın öncülüğünde 17 Mayıs ' da imzalanan anlaşmaya göre İran ' ın yüzde 3 , 5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu , 120 kilogram yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumla takas edilecek . Anlaşma imzalanmış olmasına rağmen İran Altı ' lısı ( Rusya , ABD , İngiltere , Fransa , Çin ve Almanya ) İran ' a yaptırım konusunu görüşmeye devam ediyor .
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yaşanan deniz altının vurulması ile ilgili soruna da değinen Lavrov , " Rusya ve Çin bölgede neler olduğu ile yakından ilgili . Kore bölgesi askeri ve siyasi krizin eşiğinde . " dedi . Güney Kore ' ye ait denizaltının vurulması ve 46 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili olayda ABD ve Güney Kore ' nin Pyongyang ' ı suçlamasının ardından bölgede tansiyon giderek yükseliyor .
