CHP'li Soysal: Silikozis hastaları için yeni bir düzenleme şart

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Silikozis hastalığına yakalanan işçilerin sorunlarının çözümlenmesi için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç ol

  CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal , Silikozis hastalığına yakalanan işçilerin sorunlarının çözümlenmesi için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi .

TBMM ' de konuşan Soysal , Silikozis hastalığının , kotların beyazlatılması işlemi sırasında hiçbir önlem alınmaması nedeniyle , silika maddesinin ciğerlere yerleşmesiyle meydana gelen ve tedavisi mümkün olmayan ölümcül bir hastalık olduğunu ifade etti .

Soysal , Türkiye ' de 10 bin civarında işçinin , kot kumlama işinde çalıştığının tahmin edildiğini kaydetti . Soysal , risk olduğu gerekçesiyle birçok ülkede silika kullanımının yasaklandığını , buna karşın Türkiye ' de bu yasağın ancak 2009 yılında getirildiğini hatırlattı .

Soysal , bu sektörde çalışan işçilerin çoğunun , taşeron firmalara bağlı olarak sigortasız çalışması nedeniyle önemli sıkıntılar yaşandığını vurguladı . Soysal , sigortasız olarak çalışan bu işçilerin , işten ayrıldıktan bir süre sonra hastalandıklarını ifade etti .

Silikozis hastalığına yakalanan işçilerin sorunlarının çözümlenmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılmasının gerekli doğduğunu ifade eden Soysal , ilgili kanunda değişiklik yapılması için bir kanun teklifi verdiklerini kaydetti .