Öğretmenleri bilinçlendirmeyi hedefleyen Mor Sertifika başladı
İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Vakfı ortaklığıyla hayata geçirilen Mor Sertifika Programının ilk dersi Sabancı Center'da yapıldı. Kız çocuklarının insa
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen programa Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Bu yıl eğitim alacak 54 öğretmen ile Mor Sertifika Programı kapsamında toplam 1553 lise öğretmenine ulaşmış olacağız. Mor Sertifikalı öğretmenler toplumsal cinsiyet sorununa daha duyarlılar ve konuyu öğrencilerine daha bilinçli bir şekilde aktarıyorlar. Ayrıca, çarpan etkisiyle binlerce öğrenci ve velisi de bu konuda bilinçlendiriliyor. Öğretmenlerimiz de bunun farkında olduğu için koşarak Mor Sertifika programına geliyorlar." diye konuştu.
Öğretmenler kadar okul yöneticilerinin de toplumun gelişmesinde önemli rolleri bulunduğunu vurgulayan Sabancı, "Mor Sertifika eğitimi alan öğretmenlerin okullarındaki yöneticiler için de yönetici geliştirme programlarını hayata geçiriyoruz. Böylece, yöneticiler ile öğretmenlerin aynı ortak paydada buluşarak, her yönden daha donanımlı gençlerin yetiştirilmesine katkıda bulunabilecekler." ifadelerini kullandı.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ise konferansta yaptığı konuşmada, "Eğitimcinin eğitimi yoluyla nihai olarak öğrencilere ulaşacağız ve ulaştığımız her bir öğrenciyle toplumsal cinsiyet farkındalığı ve duyarlılığı kazanmış, toplumsal cinsiyet eşitliğini özümsemiş ve bunun için çaba gösteren genç bir nüfus oluşturmak yolunda kayda değer bir başlangıcın temellerini atıyoruz" diye konuştu. Sabancı Üniversitesi'nde insan hakları konusunda bütün üniversitenin bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Berker, "Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları Sabancı Üniversitesi'nde her zaman ön planda tutulan ve odaklanılan alanlardır. Üniversitemiz bu konularda farkındalığın arttırılması ve kadının insan hakları konusunda öğrencilerin ve tüm üniversite mensuplarının bilinçlendirmesi adına çalışmalar gerçekleştirmekte, çeşitli projeleri desteklemekte, üniversite içerisinde gerçekleşen etkinliklerin her zaman arkasında durmaktadır. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları odaklı toplumsal duyarlılık projeleri, öğrenci etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bunların yanı sıra geçtiğimiz Mart ayında t üniversitemizde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu kurularak, yürütülen çalışmalara bir ivme kazandırıldı. Bu Forum'la, toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında Üniversitemizde yürütülen çeşitli araştırma ve etkinliklerin daha geniş bir şekilde paylaşılması ve daha görünür kılınması için, konuya ilgi duyan bütün Sabancı Üniversitesi mensuplarını bir araya getiren ortak bir tartışma ve paylaşım platformu oluşturuldu. Böylece, yapılan çalışmaları yaygınlaştırmak ve daha etkin kılmak, disiplinlerarası güçbirliğine gitmek, bu alanda yeni çalışmalar başlatmak ve desteklemek de mümkün olacak." şeklinde konuştu.
MOR SERTİFİKA PROGRAMI NEDİR?
Türkiye'deki tüm Birleşmiş Milletler Kuruluşları, İçişleri Bakanlığı, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi'nin işbirliği ile yürütülen Birleşmiş Milletler Ortak Projesi (BMOP), bir toplumsal kalkınma ve insani gelişim projesidir. Aralık 2005'de altı pilot ilde (İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Van ve Trabzon) uygulanmaya başladı. Proje, 2010 yılında tamamlandı.
BMOP, yerel yönetimleri, kamu kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektör kuruluşlarını bir araya getirerek cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda kalıcı sonuçlar için birlikte çalışabilecek bir platform oluşturmayı amaçlıyordu. Sabancı Vakfı, BMOP kapsamında altı pilot ilde hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planları'nın hayata geçirilmesine yönelik uygulama projelerine hibe verdi. Sabancı Üniversitesi 2007 yılında bu projeye dahil oldu ve BMOP kapsamında lise öğretmenlerine yönelik bir toplumsal cinsiyet farkındalık programı olan Mor Sertifika'yı yürütmeye başladı. 2007 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi akademisyenleri 6 proje ilini ziyaret ederek, bu illerde lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyete giriş seminerleri düzenledi. Ayrıca toplumsal cinsiyeti daha derinlemesine öğrenerek sonrasında illerinde çalışmalar yürütmek isteyen lise öğretmenleri ile her yaz Sabancı Üniversitesi'nde 5 günlük Mor Sertifika Programı'nı düzenledi. BMOP'un 2010 yılında sona ermesinin ardından Mor Sertifika Programı Sabancı Vakfının desteği ile düzenlenmeye devam ediyor. Programda; Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hareketi, Yaratıcı Yazma Atölyesi, Toplumsal Cinsiyet ve Medya, Şiddeti Konuşalım Atölyesi, Cinsel Taciz Atölyesi, Kadına Yönelik Şiddet ve Hukuk, Toplumsal Cinsiyet ve Tabu Roller, Matematik/ Doğa Bilimleri ve Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat, Tarih Ders Kitapları ve Kadın , Ergen Ruh Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyet, Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Atölyesi, Toplumsal Cinsiyet ve Psikoloji, Kolaylaştırma Atölyesi, Birinci Dalga Cumhuriyetçi Feminizm, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitiminde İyi Örnekler başlıklı modüllerle eğitimler veriliyor. Mor Sertifika Programı'nın "Kadının İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Önemi" başlıklı kapanış konuşmasını Prof. Dr. İpek Gürkaynak gerçekleştirecek.