İsrail-suriye İçin Şartlı Arabuluculuk Teklifi Washıngton/toronto

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin Türkiye'nin arabuluculuğunda tekrar başlaması olasılığına ilişkin, "bu tür konularda taraflardan talep gelmesi ve İsrail'in uluslararası hukuk çizgisine uyması halinde, bunu yapmaya hazırız" dedi.

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin Türkiye ' nin arabuluculuğunda tekrar başlaması olasılığına ilişkin , " bu tür konularda taraflardan talep gelmesi ve İsrail ' in uluslararası hukuk çizgisine uyması halinde , bunu yapmaya hazırız " dedi .
Amerikan televizyonu PBS ' te " Charlie Rose Show " adlı programda soruları yanıtlayan Erdoğan , Türkiye ' nin Orta Doğu ' daki her ülkeyle dost olduğunu ve temas kurduğunu , İsrail ' in Gazze ' ye giden yardım gemilerine saldırısının ise hiçbir uluslararası hukuk çerçevesinde tanımının bulunmadığını , bunun bir " devlet terörü olduğunu " kaydetti .
İsrail ' in , Gazze ' ye giden gemilere uluslararası sularda hava ve denizden saldırdığına ve ateşli silahlar kullanıldığına dikkati çeken Erdoğan gemide , biri Türk-Amerikan vatandaşı Furkan Doğan olmak üzere 9 kişinin öldürüldüğünü hatırlattı .

- " ABD ' NİN FURKAN DOĞAN ' A SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR " -

Erdoğan , ABD ' nin Doğan ' a sahip çıkması gerektiğini ifade ederek , Türk vatandaşlarının da kendi hükümetlerine , eşlerine , çocuklarına ne olduğunu sormaya hakkı bulunduğunu ve sorduklarını kaydetti . Bu durumun tüm ülkeler için geçerli olduğunu belirten Erdoğan , Türkiye ' nin adli tıp raporlarını gözönünde bulundurarak , uluslararası hukukun gerektirdiği şekilde hareket edeceğini kaydetti .
Filistin ' de barışı temin için ABD ' nin ve Orta Doğu Dörtlüsünün çalıştığını belirten Erdoğan , Türkiye ' nin de bu bölgedeki bir ülke olarak barış için çalışmasından daha doğal birşey olamayacağını ifade etti .

- " SORUN , İSRAİL ' DEKİ KOALİSYON HÜKÜMETİ " -

Erdoğan , Türkiye-İsrail ilişkilerinin mevcut durumuna dair soru üzerine , şu anda problemin İsrail ' de koalisyon hükümetinin bulunmasından kaynaklandığını söyledi .
Bu koalisyon hükümetinin " barış için en büyük engel " olduğunu belirten Erdoğan , Suriye ' nin de İsrail ile arasındaki sorunların çözümü konusunda İsrail ' in ne yapmak istediğini görme arzusunda olduğunu , Suriye ' nin , İsrail ile dolaylı görüşmelere tekrar başlamak için hazır olduğunu kaydetti .
Başbakan Erdoğan , Türkiye ' nin Suriye-İsrail görüşmelerine tekrar müdahil olmaya hazır olup olmadığının sorulması üzerine , tarafların böyle bir görevi Türkiye ' ye vermesi halinde , tekrar barış için çalışmaya hazır olduklarını , bunu da daha önce belirttiklerini bildirdi . Erdoğan , " bu tür konularda taraflardan talep gelmesi ve İsrail ' in uluslararası hukuk çizgisine uyması halinde , bunu yapmaya hazırız " dedi .

- " BÖLGEDE VERİLECEK HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIRIZ " -

İsrail ' in gemilere saldırıdan dolayı Türkiye ' den özür dilemesi ve " açık hava hapishanesi " gibi olan Gazze ' ye ablukanın kaldırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan , bunun olması halinde bölgede verilecek her türlü göreve hazır olduklarını bildirdi .
Erdoğan , " İsrail ' in insan öldürmede iyi olduğu ve elindeki kanı temizleyemeyeceği " yönündeki sözlerinin çok sert olduğunun söylenmesi ve " saldırıya karşı öfkesini Arap dünyasında kendi kredibilitesini tesis etmek için kullanıp kullanmadığının " sorulması üzerine , " Niçin olaya böyle bakıyorsunuz? Ben , Arap veya Arap olmayanlar arasında bir ayrım yapmıyorum . Ben bir insanım ve insani bakışımı yansıtıyorum . Sözlerimi seçerek , bilerek kullanıyorum " ifadesini kullandı .
Konuşmalarında İsrail halkını değil , İsrail yönetimini hedef aldığını vurgulayan Erdoğan , sözlerini şöyle sürdürdü :
" Eğer , bir İsrail güvenlik görevlisi , tank üzerine çıkıp ' Filistinli birini öldürmek benim için en büyük şeref ' diyorsa , ben de ' onun eli kanlı ' diyebilirim . Eğer çocuklar acımasızca öldürülüyorsa , eğer yargısız infaz yapılıyorsa , onlar için böyle bir ifadeyi kullanırım . Burada kimseye şov yapmak , hoş görünmek gibi bir amacım yok . Burada bir tespit yapıyorum ve bunların hepsi oldu . Siz , sahilde oynayan çocukları bombaladınız , ' bunlara iyi yaptınız ' mı diyeceğiz? BM ' nin bugüne kadar almış olduğu onlarca karar var İsrail ' le ilgili , hangisi uygulandı söyler misiniz bana? BM Güvenlik Konseyi ' nde bunca alınmış karar var , bunlardan hangisinin uygulandığını bana söyleyebilir misiniz? Birisine ' iyi yapıyorsunuz ' , birisine ' kötü yapıyorsunuz ' diyemeyiz . Ben bir başbakanım ve dünyada neler olduğuna dair olaylara adil bakmak zorundayım . Ben ojektif olmalıyım ve herkesten de bunu beklemek hakkımız . "

- " BENİ KİMSE ALDATAMAZ " -

Erdoğan , " Filistinlilerin de İsrailli sivilleri hedef aldığı ve kanın Filistinliler ' in de elinde olup olmadığının " sorulması üzerine , Gazze ' den İsrail ' e yönelik atılan kaç roket olduğunu ve bunun sonucunda bugüne kadar kaç tane İsrailli ' nin öldüğünü sordu .
" Çıksınlar bunu belgelesinler , beni kimse aldatamaz , söylediklerimi bilerek konuşuyorum . Sayın ( Ehud ) Olmert ( İsrail ' in eski başbakanı ) , bana bir yıl hiç roket atılmadığını söyledi . Ama biz Sayın Olmert ile hafta başında görüşmemizi yaptıktan sonra , hafta sonu Gazze bombalandı " diyen Erdoğan , Filistinlilerin İsrail ile silahlanma yarışına girmesinin mümkün olmadığını kaydetti .
29 . 06 . 2010 10 : 41 : 11