Medvedev: Amerikan istihbaratının İran'la ilgili açıklamaları endişe verici

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kanada'nın Toronto kentinde gerçekleşen G8 ve G20 zirveleri sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Med

  Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kanada ' nın Toronto kentinde gerçekleşen G8 ve G20 zirveleri sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı . Medvedev İran ' ın iki atom bombası yapacak seviyede zenginleştirilmiş uranyuma sahip olması ile ilgili Amerikan istihbarat teşkilatına ait bilgilerin endişe verici olduğunu söyledi . Rusya lideri İran ' ın nükleer programının yeterince şeffaf olmamasını ise eleştirdi .

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının ( CIA ) Başkanı Leon Panetta İran ' ın iki nükleer bomba yapmak için yeterli miktarda düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu , bunu daha da zenginleştirmesi durumunda nükleer bombalara sahip olacağına inandıklarını açıklamıştı . Basın mensuplarının Rusya ' nın pozisyonu ile ilgili sorusunu yanıtlayan Medvedev , " Bu bilgilerin doğrulanmasına ihtiyaç var . Ancak bu ve benzeri bilgiler endişe veriyor . Bu yüzden de uluslararası toplum İran ' ın nükleer programının şeffaf olduğunu kabul etmiyor . " dedi . Medvedev , bu bilgilerin doğrulanması durumunda mevcut durumun daha da gerginleşeceği ve Moskova ' nın da politikalarını gözden geçirebileceği uyarısında bulundu .

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 9 Haziran ' da İran ' a dördüncü kez ekonomik yaptırımlar uygulanmasına karar verdi . Nükleer programının yeterince şeffaf olmaması nedeni ile uygulamaya konulan yaptırımlar , mali kontrollerin sıklaştırılmasını ve silah ticareti ile ilgili ambargonun da genişletilmesini öngörüyor .

Yaptırım kararının ardından ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin yeni yaptırımları gündeme alması dikkat çekmişti . Tahran ' la diyalogların tamamı ile kopmasına neden olacak yeni bir yaptırım kararına Rusya lideri daha önce yaptığı açıklamada karşı çıkmıştı .

İran nükleer başkanı Ali Akbar Salehi geçen hafta yaptığı açıklamada yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 17 kilogram uranyum ürettiklerini , gerekli olması durumunda daha fazlasını da üretebileceklerini duyurmuştu .