Süt üreten aileler, yeterli süt tüketmiyor

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) projesi kapsamında, Sakarya'da uzmanlar 18 günde 120 ailenin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Kırsal

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) projesi kapsamında, Sakarya'da uzmanlar 18 günde 120 ailenin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Kırsal kesimde yapılan araştırmada süt üreten ailelerde süt tüketiminin oldukça düşük olduğu belirtildi.

Ülke genelinde eş zamanlı olarak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tesadüfî yönteme göre belirlenen 19 bin 500 hane üzerinde uygulanması planlanan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) projesi kapsamında, Sakarya'da da ailelerin beslenme alışkanlıkları araştırılıyor ve sağlık taramaları yapılıyor. Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, 7 Haziran'da başlayan çalışmalar neticesinde uzmanların Akyazı ilçe merkezinde 36, Altındere beldesinde 24, Hendek ilçesi Çobanyatak köyünde 24, Adapazarı ilçesi Ozanlar Mahallesinde 36 hane olmak üzere toplam 120 aileyi ziyaret ettiğini söyledi.

Proje kapsamında, ilde 2 kent ve 4 kır olmak üzere belirlenen 6 küme ve toplam 168 hane üzerinde çalışma yapılmasının planlandığını kaydeden Bektaş, "Ziyaretler kapsamında belirlenen kişilerin beslenme alışkanlıkları anketlerle sorgulandı, boy-kilo, bel, kalça, kol, bilek, kafa, bilek çevresi gibi ölçümleri yapıldı, aynı zamanda tansiyon, ateş, solunum, nabız gibi vital bulguları ölçüldü ve genel hekim muayeneleri yapıldı, 6 yaş üzeri kişilerden kan ve idrar numuneleri alındı." dedi.

Alınan kan numunelerinin Yenikent Devlet Hastanesi Laboratuvarı ve Ankara Numune ve Eğitim Hastanesi Laboratuvarı'nda 49 parametre üzerinden çalışılacağını ve sonuçların kişinin vücut gelişimi ve sağlık durumu bir bütün halinde ele alınarak beslenme alışkanlıkları ile ilişkisinin değerlendirileceğini vurgulayan Bektaş, şunları söyledi: "Bu çalışmadan elde edilecek bulgular; ülkemiz ve İlimiz insanlarına yeterli ve dengeli beslenme önerilerinde bulunulması ve sağlık sorunlarına çözüm getirilmesi açısından son derece önem taşıyor. Çalışmanın ilk sonuçlarına göre kırsal kesimde süt üreten ailelerin yeterli süt tüketmedikleri ortaya çıktı. Aileler ürettikleri sütü satıyorlar. Ancak kendileri yeterli kadar tüketmiyorlar."

Bektaş, yapılan tahlil sonuçlarına göre sağlık sorunları bulunan kişilerin tedavilerinin aile hekimleri tarafından yapılacağını bildirdi.