Bakan Ergün: 'Türk Tır'larının Yunanistan'dan Geçişlerindeki Kotanın, 25 Bin Araç Olarak Tescil Edilmesi Daha Doğru Olacaktır'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Türk TIR'larının Yunanistan'dan geçişlerindeki 20 bin araçlı kotanın, 25 bin araç olarak tescil edilmesi ve her yıl bu şekilde uygulanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi

  Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , " Türk TIR ' larının Yunanistan ' dan geçişlerindeki 20 bin araçlı kotanın , 25 bin araç olarak tescil edilmesi ve her yıl bu şekilde uygulanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır " dedi .
Dış Ekonomik İlişliler Kurulu ( DEİK ) tarafından organize edilen " Türkiye-Yunanistan 1 ' nci Bölgesel iş Forumu " Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ( ETSO ) Konferans Salonu ' nda yapıldı . Foruma ; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Yunanistan Hükümet Sözcüsü George Petalotis , TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu , Yunanistan Ekonomi , Rekabet ve Deniz Ticaret Bakan Yardımcısı Marko Bolaris , Edirne Valisi Gökhan Sözer , Rodop-Evros Genişletilmiş Bölge Valisi Yorgos Minopulos , TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı , Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli , Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Dimitris Papanicolaou ve ETSO Başkanı Cemil Güler ile çok sayıda Türk ve Yunan işadamı katıldı .
Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin , her geçen gün komşulara yakışır bir hale geldiğini söyledi .
Yaklaşık bin yıldır ortak bir coğrafyayı paylaşan , müziği , dansları , yemekleri , neşe ve hüzünleri birbirine çok benzeyen bu iki toplum arasındaki ilişkilerin daha üst boyutlara taşınması gerektiğine inandıklarını ifade eden Ergün , şöyle devam etti :
" Zaten halklarımızın birbirine yakınlaşmasında , bu kültürel dinamikler önemli rol oynamıştır . Bu yaklaşımın stratejik bir ortaklığa dönüşmesi noktasında , iş dünyanız büyük sorumluluk taşımaktadır . Zira ekonomik ilişkiler , siyasi ilişkilerin istikrar kazanmasında çok önemli bir vazife görürler . Bu nedenle iş dünyamızın karşılıklı yatırımları ve ticareti artırmaları , kendi menfaatlerine olduğu gibi , ülkelerimiz içinde yararlı olacaktır . İki toplumun da tarihin kelepçelerinden kurtularak , ön yargıların
yerine işbirliğini devreye sokmalarını çok önemsiyoruz . "
Türkler ile Yunanlıların insanlık tarihinde çok önemli rol oynamış iki millet olduğunu vurgulayan Ergün , bu nedenle iki ülke arasında inşa edilecek işbirliğinin , sadece kendileri için değil , bulunduğumuz coğrafya ve dünya içinde de önemli olduğuna inandıklarını belirtti .
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Mayıs ayında Yunanistan ' a yaptığı ziyaretin iki ülke arasında yeni bir çığır açacağına inandığını ifade eden Ergün , ' ' O ziyarette , ekonomik , siyasi ve kültürel ilişkilerimizin boyutunu değiştirecek 22 önemli anlaşma imzalanmıştır . Bu rakamın son 80 yılda imzalanandan daha fazla olduğunu da hatırlatmak isterim ' ' diye konuştu .

KÜRESEL KRİZ
Nihat Ergün , dünyanın 2008 ' in sonlarından itibaren tarihin en ağır küresel krizlerden birine maruz kaldığını , tüm dünyada dengeleri alt üst ettiğini ve bugün bile etkilerinin devam ettiğini ifade etti .
Özellikle Euro bölgesinde yaşanan sıkıntıların , dünya ekonomisi için bir risk oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Ergün , Yunanistan ' ın da zor günlerden geçtiğini ve sıkı bir programı devreye aldığını bildiklerini söyledi .
Türkiye ' nin de 2001 yılında benzer kriz yaşadığını anlatan Ergün , bu alanda sahip oldukları tecrübeyi , her alanda Yunanlı dostları ile paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti .
Özellikle küresel sermayenin daha rahat dolaşması , küresel ticaretin daha akıcı olması gerektiğini vurgulayan Ergün , şöyle devam etti :
" Öncelikle komşu ülkelerle ilişkilerimizi ' sıfır sorun ' aşamasına taşıdık . Şimdi de ' maksimum işbirliği sürecine taşımak istiyoruz . Hükümetimizin göreve başladığı 2002 yılında , Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi 903 milyon dolar seviyesindeydi . 2008 yılında , ikili ticaret hacmimiz 4 kat artarak 3 . 6 milyar dolara ulaştı . 2009 ' da ise küresel krize rağmen ticaret hacmimiz 2 , 7 milyar dolar oldu . Yani küresel kriz yılında dahi 2002 ' ye göre ticaret hacminde 3 kat bir artış yaşadık . Bu rakamlar iki
ülke arasındaki işbirliği araçlarının güçlenmesi sayesinde mümkün olmuştur . "

İŞ ADAMLARININ ÖNÜNDEKİ VİZE ENGEL
İki ülke arasındaki bu rakamların tatmin edici olmadığını , daha iyi rakamlara ulaşılması gerektiğini anlatan Ergün , şunları kaydetti :
" En kısa sürede dış ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz . Ancak daha büyük rakamlara ulaşacağımıza da inanıyorum . Bu noktada öncelikli olarak kıyı ve sınır ticaretini artırıcı adımlar atmamız gerekiyor . Türkiye ' de faaliyet gösteren 500 civarında Yunan firmasının toplam yatırım tutarı 6 milyar doları aşmış durumdadır . Ancak Yunanistan ' daki Türk yatırımları 30 milyon seviyelerindedir . Bu noktada karşılıklı yatırımların , özellikle Yunanistan ' daki Türk yatırımlarının daha artması
gerekiyor .
Ancak engeller kaldırılmalı . Özellikle iş adamlarımızın önündeki vize engelleri kaldırılmalı . İş adamları serbest dolaşamazsa mallar kendi kendilerine nasıl değerlendirilecek . Bu malların pazarlığını yapacak olan iş adamlarının önüne vize engelinin konulması bir haksız rekabet değil midir? Serbest ticaret önündeki bir engel değil midir?
İş adamları serbest dolaşamazsa , malların serbest serbest dolaşımından söz etmek eksik kalıyor . Malları taşıyan araçların serbest dolaşımı konusunda sorunlar , şu kadar araç geçilebilir , kota şu kadardır denilirse , veya , araçların depolarda bulunan mazotlara kota konulursa o zaman malların serbest dolaşımından nasıl söz edilebilir . Bunlar eksik olur . Türk TIR ' larının Yunanistan ' dan geçişlerindeki 20 bin araçlı kotanın , 25 bin araç olarak tescil edilmesi ve her yıl bir şekilde uygulanması daha doğru bir
yaklaşım olacaktır . Araçların depolarındaki 550 litrelik mazot sınırında 550 litre olarak uygulanmasını , 200 litreye indirilmesinden vazgeçilmesi aramızdaki ticareti genişletecek önemli bir adım olacaktır . "
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Türkiye ' nin son yıllarda ekonomi ve dış politikada attığı adımlarla dünyadaki en dikkat çeken ülkelerden biri olduğunu vurguladı .
Toplantıda konuşan Yunanistan Hükümet Sözcüsü George Petalotis ise , düzenlenen iş forumunun önemli ve güzel sonuçlar doğuracağına inandığını kaydetti . Buluşmanın , iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacağını kaydeden Petalotis , " Ancak bu ilişkiler diplomatik ziyaretlerle sınırlı tutulmamalı . Bilindiği üzere son 3 yıldır tüm dünyada etkisini gösteren kürsel ekonomik kriz , yaklaşık 1 yıldır Yunanistan ' daki birçok vatandaşı işsizliğe sürüklemekte . Bizler iki ülke olarak ortak hedeflere
sahibiz ve birbirimizin eksikliklerini tamamlamalıyız . Bölge üniversiteleri karşılıklı olarak eğitim ve teknolojik işbirlikleri yapabilir . Ayrıca turizm , her iki ülke için de çok değerli . Özellikle bu alanda bir sürü işbirliği yapılarak ortak projeler üretilebilir " dedi .
Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliklerinde vizenin önemli bir engel olduğunu kabul eden Yunan Hükümet Sözcüsü Petalotis , " Ancak biz bir Avrupa Birliği üyesi olarak Schengen ' e bağlı kalmak zorundayız . Bu da vizeyi sorunlu kılmakta . Bizim tek yapabileceğimiz vize işlemlerini kolaylaştırmak bunu da zaten görevli arkadaşlarımız yapıyor . 1 günlük vizesiz ziyaretlerinin sürelerini arttırabiliriz . Bu tür sorunların aşılmasında karşılıklı güven çok önemli " dedi .

" TÜRKİYE ' NİN AB ' YE ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ "
İşbirlikleri arttıkça sorunların da aynı seviyede azalacağını ifade eden Petalotis , " Biz Yunanistan olarak 8 aydır sıkıntılı günler geçiriyoruz . Türkiye de aynı sıkıntıyı 2000 ' li yılların başında yaşadı . Avrupa Birliği ' nin borsalarda alacağı karar tavan ya da taban yapabilir . Bu da ülkeleri büyütür ya da batırır . Biz hükümet olarak sadece krizin aşılması için kararlar almadık . Yıllardır sorun haline gelen konuları da ele aldık . 3 yıl sonra farklı bir Yunanistan hedefliyoruz . Türkiye ' nin AB ' ye üyeliğini
destekliyoruz . Yalnızca Türkiye ' nin değil , AB kriterlerini yerine getirmek şartıyla tüm ülkelerin üyeliklerini destekliyoruz " diye konuştu .

HİSARCIKLIOĞLU : " EGE , BİZİ BİRLEŞTİREN DENİZ OLSUN "
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK ) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da , soğuk savaşın sona ermesinden sonra Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesinin bölgeye istikrar ve barış getireceğine inandıklarını belirtti . Bu doğrultuda bölgesel politikaları bu düşünceye paralel olarak yürüttüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu , " Küresel ekonomik krizin yıkıcı etkileriyle mücadele ettiğimiz bu günlerde iki ülke olarak daha fazla işbirliği yapmaktan ve
daha fazla yapıcı diyalog kurmaktan başka çaremiz yok . Bundan 50 yıl önce Kore ' de dünya barışı için savaşıp soğuk savaş döneminde aynı siyasi blok içinde yer alırken 90 ' lı yıllarda ilişkilerimizi karşılıklı gerilim ve kriz yönetimi ile sürdürdük . Şimdi ise aramızdaki yapay sorunlardan kurtularak ortak geleceğimiz birlikte tasarlamaya başladık . Gelin Ege , bizi birleştiren bir deniz olsun " dedi .

" 48 SAATE KADAR VİZESİZ GEÇİŞ HAKKI VERİLMELİ "
Yeşil pasaport sahibi Türklerin Yunanistan ' a vizesiz giriş hakkını sağlayan anlaşmanın bu yönde önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu , " Normal pasaport sahiplerine de 48 saate kadar Yunanistan ' a vizesiz giriş hakkı verilmesini talep ediyoruz . Sağlanacak vize kolaylığı ile iki ülke arasındaki turizm hareketleri canlanacak ve her yıl daha fazla Türk , Yunanistan ' ı ziyaret edecek . Ayrıca Ziraat Bankası ' nın İskeçe Şube izninin en kısa zamanda çıkması da , Türk işadamlarının da bu ülkedeki
operasyonlarını kolaylaştıracaktır . Yunanistan ' ın içinde bulunduğu ekonomik durumu yakından takip ediyoruz ve Türk İş Dünyası olarak sahip olduğumuz ekonomik krizle mücadele tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız " diye konuştu .
Daha sonra ; Yunanistan Ekonomi , Rekabet ve Deniz Ticaret Bakan Yardımcısı Marko Bolaris , Edirne Valisi Gökhan Sözer , Rodop-Evros Genişletilmiş Bölge Valisi Yorgos Minopulos , TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı , Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli , Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Dimitris Papanicolaou ve ETSO Başkanı Cemil Güler de İş Forumu ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi . Forum öğleden sonra ' Ortak İş ve Yatırım Fırsatları ' , ' Ortak
Proje ve Ticaret Finansmanı ' , ' Ticaret ve Servis Alanlarındaki Tarife Dışı Engellerin Kaldırılması ' konulu panellerle devam etti .