Vergi gelirleri artınca bütçe 5,8 milyar lira fazla verdi

Türkiye ekonomisine yönelik müjdeli haberlere bir yenisi daha eklendi. Avrupa ekonomileri krizle sarsılırken Tükiye'nin merkezî yönetim bütçesi, gelirlerdeki artış ve disiplin al...

 

Türkiye ekonomisine yönelik müjdeli haberlere bir yenisi daha eklendi . Avrupa ekonomileri krizle sarsılırken Tükiye ' nin merkezî yönetim bütçesi , gelirlerdeki artış ve disiplin altına alınan harcamalarla birlikte 21 ay sonra ilk kez fazla verdi .

Maliye Bakanlığı verilerine göre mayıs ayında bütçe fazlası 5 milyar 812 milyon lira oldu . Bütçe açığı ise ocak-mayıs döneminde yüzde 51 , 7 oranında azalarak 9 milyar 984 milyon lira düzeyinde gerçekleşti . Bütçe uygulama sonuçlarına göre geçen ay bütçeden 19 milyar 54 milyon lira harcama yapılırken gelirler de yüzde 31 , 9 oranında artarak 24 milyar 866 milyon lira oldu . Geçen ay fazla veren bütçe nisan ayında 4 milyar 455 milyon lira açık vermişti . Bütçe rakamlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , bütçe performansının iyi olduğunu , bunun da gelirlerdeki artıştan kaynaklandığını belirtti .
Mayısta vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28 oranında artarak 19 milyar 551 milyon liraya yükseldi . Vergi gelirleri 5 aylık dönemde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında artışla 82 milyar 783 milyon lira oldu . Vergi dışı diğer genel bütçe gelirleri de geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 47 , 1 oranında artarak 4 milyar 650 milyon lira oldu . Maliye Bakanlığı ' nın açıklamasında 2009 yılının son çeyreğinde vergi gelirleri tahsilatında ortaya çıkan olumlu performansın devam ettiği belirtildi .
Bu yılın mayıs ayında faiz dışı fazla yüzde 82 , 1 oranında artarak 7 milyar 977 milyon lira olarak gerçekleşti . Bütçedeki faiz hariç giderler de 16 milyar 890 milyon lira oldu . Mayıs ayında faiz hariç bütçe giderlerinde meydana gelen artışta savunma ve güvenlik harcamaları ile yatırım giderlerinde ortaya çıkan dönemsel artış etkili oldu . Geçen yılın mayıs ayında 4 milyar 991 milyon lira olan faiz giderleri bu yılın mayıs ayında yüzde 56 , 6 oranında azalarak 2 milyar 165 milyon lira oldu .




Zaman