GDAÜ Zirvesi İstanbul'da yapılacak

"Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi" ve "Güneydoğu Avrupa Devlet Başkanları Kültürel Koridorlar Zirve Forumu S

"Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi" ve "Güneydoğu Avrupa Devlet Başkanları Kültürel Koridorlar Zirve Forumu Sekizinci Toplantısı", Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde 23 Haziran'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Zirve öncesinde Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde GDAÜ Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacak.

Toplantıya, GDAÜ üyesi 11 ülkeden Devlet/Hükümet Başkanları ile özel misafir olarak davet edilen diğer bazı ülke ve AB, NATO, BM, AGİT, Avrupa Konseyi, KEİ gibi uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerinin katılması bekleniyor. Zirvenin ardından Türkiye, Dönem Başkanlığı'nı Karadağ'a devredecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Türkiye, GDAÜ Dönem Başkanlığı süresince, Balkan ülkeleri ve halklarının, zengin bir insani, tarihi ve kültürel birikimin ortak mirasçısı oldukları ve başta Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumları ile entegrasyon olmak üzere aynı hedef ve değerler manzumesi etrafında birleştikleri düşüncesinden hareketle, bölgenin geleceği için ortak bir vizyon oluşturmayı, bu vizyon temelinde bölgesel işbirliğini derinleştirmeyi ve bu suretle bölgenin barış, istikrar ve refahına katkı sağlamayı hedeflemiştir. Dönem Başkanlığı sloganımız da bu anlayışla "Paylaşılan Tarihten, Ortak Geleceğe" olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Dönem Başkanlığımız süresince yoğun bir faaliyet programı yürütülmüş, üst düzeyli siyasi toplantıların yanı sıra, sektörel bazda çeşitli kurum ve kuruluşlarımızca Bakanlar ve uzmanlar düzeyinde çok sayıda toplantı ve sair faaliyetler düzenlenmiştir."

KÜLTÜREL KORİDORLAR FORUMUNUN TEMASI 'MÜZİK'

Her yıl farklı temalarla düzenlenen Kültürel Koridorlar Zirve Forumları da geçmiş ile gelecek arasında tarihi bir bağ oluşturan ortak kültürel mirasın sonraki kuşaklara aktarılmasına öncülük ettiği belirtilen açıklamada, forumların aynı zamanda bölgesel barış, istikrar ve gelişme hedefleri doğrultusunda birleştirici bir rol üstlendiği belirtildi. Açıklamada, "GDAÜ Zirvesi'ni takiben, "Kültürel Diyaloğun Metaforu Olarak Müzik" temasıyla gerçekleştirilecek bu yılki Forumun, ortak kültürel kimliğimizin dostluk melodileriyle temelini oluşturan müziğin, korunması ve pekiştirilmesi gereken bir kültürel koridor olarak öne çıkarılmasına hizmet etmesi amaçlanmaktadır." denildi.