Rusya, Kırgızistan'a barış gücü askeri göndermeye sıcak bakmıyor

Kırgızistan'ın güneyinde devam eden ayaklanmaların bastırılmasında Bişkek Geçici Hükümet'inden gelen barış gücü talebine Moskova olumlu cevap vermedi.

  Kırgızistan ' ın güneyinde devam eden ayaklanmaların bastırılmasında Bişkek Geçici Hükümet ' inden gelen barış gücü talebine Moskova olumlu cevap vermedi . Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Natalya Timakova , bölgede yaşanan sorunların iç çatışma olduğunu , soruna müdahalede Rusya ' nın doğrudan katılım için aceleci olmayacağını söyledi .

Rus barış gücü askerlerinin bölgeye gönderilmesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Timakova , " Bu bir iç çatışma . Rusya bu konuda hemen müdahil olacak şartları görmüyor . " dedi . Kremlin sözcüsü Rusya ' nın insani yardım yapmaya devam edeceğini de ifade etti .

Medvedev ' in konunun Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ' nde ( KGAÖ ) müzakere edilmesi için öneride bulunduğunu kaydeden sözcü , örgüt bünyesinde herhangi bir barış gücü askeri gönderme kararının çıkması durumunda bunun ancak Birleşmiş Milletler ' le işbirliği içinde mümkün olabileceğini kaydetti . Medvedev , KGAÖ bünyesindeki askerlerin iç çatışmalara da müdahalede kullanılmasının örgüt yapılanmasına uygun olmadığını ifade etmişti .

Kırgızistan ' ın güneyinde devam eden olaylarda bazı kaynaklara göre ölü sayısı 200 ' e kadar ulaştı . Bölgede kontrolün kaybedildiğini ifade eden Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva , Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' i telefonla arayarak destek istedi . Otunbayeva bölgeye barış gücü askeri göndermesi için Rusya Devlet Başkanı Medvedev ' e de bir mektup gönderdi .