İngiliz gazetesi: Suudiler, İran'ı bombalaması için İsrail'e koridor verecek
İngiliz London Times gazetesi Suudi Arabistan'ın, İran'ı bombalaması için İsrail'e hava koridoru açma sözü verdiğini öne sürdü. Haberde muhtemel bir s
Muhtemel bir saldırı sırasında Suudi Arabistan seçeneğinin devreye girmemesi durumunda İsrail savaş uçaklarının Kızıldeniz ve Hint Okyanusu üzerinde uçarak İran'ın nükleer tesislerini saldırması gerekiyor. Suudi Arabistan'dan bu yönde herhangi teklif gelmemesine rağmen bu tür iddiaların ortaya atılmasının en önemli sebebi olarak İran-Suudi Arabistan gerginliği gösteriliyor ve Suudi yönetiminin bir düşmanına karşı öteki düşmanlığıyla işbirliği yapabileceği tezini kullanıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nden hafta içinde İran'a yaptırım kararı çıkmasından sonra bu tür iddiaların ortaya atılması dikkat çekiyor. Amerikalı ismi açıklanmayan bir isme dayandırılan habere göre Suudiler muhtemel bir saldırı sırasında kendi uçaklarının havalanmaması ya da İsrail uçaklarına saldırmaması şeklinde tatbikatlar yapıyor.
Aynı şekilde Suudi bir kaynak da gazeteye yaptığı açıklamada "Biz onların (İsrail'in) geçişine izin vereceğiz ve bir şey görmeyeceğiz." diyor. Plana göre İsrail uçakları Suudi hava sahasını geçtikten sonra hava savunma sistemleri alarm durumuna geçecek.
Habere göre İsrail'in vuracağı noktalar arasında Natanz ve Kum şehirlerindeki uranyum zenginleştirme tesisleri ile İsfahan'daki gaz depolama tesisi ve Arak'taki ağır su reaktörü bulunuyor. İsrail'in hedefindeki diğer bir tesis de Rusya'nın yardımıyla inşa edilen Buşehir'deki hafif su reaktörü. Bu reaktör tamamlandığında silah yapma aşamasında plütonyum üretecek.
Saldırılar sırasında İsrail uçaklarının havada ikmal yapsalar bile yaklaşık 2 bin 250 kilometrelik bir mesafe olduğu için birkaç dalga haline saldırılar düzenleyebileceği bunun için de Ürdün ve Irak hava sahasını da kullanmak zorunda kalabileceği öne sürülüyor.
Ancak başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Körfez ülkeleri bu tür bir saldırıya kendileri için de bir yıkım olabileceğini gerekçesiyle karşı çıkıyor ve görüşmeler yoluyla sorunun halledilmesini istiyor.
İsrailli yetkililer ise bu yöndeki iddiaları yalanlamazken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İran'ın nükleer tesislerinin bombalanması konusunda ABD ile temas halinde bulunduğu ileri sürülüyor.
İsrail'in bu tür bir eyleme kalkışması durumunda İran'ın da elindeki orta menzilli konvansiyonel silahlarla İsrail'e karşılık verebileceği, aynı şekilde Hizbullah'ın da kuzeyden İsrail kentlerine saldırabileceği belirtiliyor.
İsrail daha önce de Irak'ın Osirak nükleer tesislerini bombalamış, geçtiğimiz yıl da Sudan'daki bazı noktalara saldırmıştı. İsrail'in geçtiğimiz günlerde Basra Körfezi'ne üç nükleer denizaltı gönderdiği yönünde basında iddialar da çıkmıştı.