Çağlayan: 'Türkiye'nin Değil, Ekonominin Ekseni Kaydı' Ankara

-ÇAĞLAYAN: 'TÜRKİYE'NİN DEĞİL, EKONOMİNİN EKSENİ KAYDI' ANKARA (A.A) - 12.06.2010 - DEVLET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN, 'TÜRKİYE'NİN YÖNÜNÜ BATIDAN DOĞU-ÇA

 

-ÇAĞLAYAN : ' TÜRKİYE ' NİN DEĞİL , EKONOMİNİN EKSENİ KAYDI '

ANKARA ( A . A ) - 12 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan , ' Türkiye ' nin yönünü batıdan doğuya çevirdiği , bir eksen kayması yaşandığı ' şeklindeki değerlendirmelere ilişkin olarak , ' Türkiye ' nin ekseninde kayma yoktur . Küresel kriz dünyanın , dünya ekonomisinin eksenini kaydırmıştır ' dedi .

Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada , Türkiye ' nin doğu ile batı arasında tarihi , kültürel bağları ve lojistik imkanları sayesinde sahip olduğu köprü konumunu en iyi şekilde değerlendirerek , dünya ekonomisinin yeni oluşan dengelerine hızlı şekilde adapte olduğunu ifade etti .

Doğu Avrupa ' da 12 ülkenin , Ortadoğu ' da 11 ülkenin , Kuzey Afrika ' da 5 ülkenin , BDT ' de 10 ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılaları ( GSYİH ) toplandığında , Türkiye ' nin GSYİH büyüklüğüne ancak denk geldiğine dikkat çeken Çağlayan , ' Türkiye , 850 milyon insanın yaşadığı Orta ve Doğu Avrupa , BDT , Ortadoğu , Körfez Bölgesi ve Kuzey Afrika bölgelerinde bulunan ülkeler arasında en yüksek GSYİH ' ya sahip olan ikinci ülkedir ' dedi .

Türkiye ' nin ekseninde kaymanın söz konusu olmadığını belirten Çağlayan , şunları kaydetti :

' Eksen kayması , küresel krizin de etkisiyle dünya ekonomisinde yaşanmaktadır . Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 60 ' ını Avrupa ' ya yapan bir ülkedir . Onun için burada kayan bir eksen aranıyorsa , o bizim eksenimiz değildir . Avrupa ' nın , hatta dünyanın ekseni kaymıştır . Dünyanın her bölgesiyle her ülkesiyle hem siyasi hem ticari hem de ekonomik ilişkilerin artması gereken önemli bir döneme giriyoruz . Şimdi bizim için önemli eksen , dünya eksenidir . '

12 . 06 . 2010 13 : 42 : 16