Afrika Kupa'ya 80 yıl sonra kavuştu - SPOR

Dünya'nın en büyük organizasyonuna 80 yıl sonra ev sahipliği yapma şansını elde eden Güney Afrika'da maçların başlamasıyla bütün ülke karnaval havası yaşamaya başladı.

  Dünya ' nın en büyük organizasyonuna 80 yıl sonra ev sahipliği yapma şansını elde eden Güney Afrika ' da maçların başlamasıyla bütün ülke karnaval havası yaşamaya başladı .

Kupa ' nın ilk maçının ev sahibi Güney Afrika ' nın Milli Takımı Bafana Bafana ile Meksika arasında oynandığı Johannesburg ' taki 88 bin 460 kapasiteli dev Soccer City Stadyumu ' nun etrafında sokaklara dökülen halk maça gidenleri selamladı . Stadyuma giden bütün yollarda trafiğin kilometrelerce tıkandığı gözlendi . Stadyumun etrafında ikamet edenler , belki hayatlarında bir daha göremeyecekleri dev maçları fırsat bilerek sahip oldukları boş alanları turnuvaya özel araçlarıyla gelenlere park yeri olarak kiraladılar .

FIFA ' nın ev sahibi ülkelere uyguladığı prensipleri gereği seyyar satıcılar stadyum etrafına yaklaştırılmadı . Ancak hayatlarının fırsatını kaçırmak istemeyen seyyar satıcılar fırsat buldukça kalabalığa karışıp ; Kupa ' ya katılan ülkelerin bayrakları , vuvuzela düdükleri ve soğuk içeceklerden sattılar .

Stadyumun etrafındaki geniş güvenlik önlemleri gözden kaçmadı . Binlerce polis Soccer City ' ye bütün girişleri tuttu . Helikopterler stadyumun etrafında devriye gezdiler . Atlı polisler belirlenen noktalarda hazır bekletildi . Maçın yaklaşmasıyla başlayan uçak gösterileri de nefes kesti .
Güney Afrika ' nın efsane lideri Nelson Mandela ' nın trafik kazasında 13 yaşındaki torununu kaybetmesi ev sahiplerine maç öncesi büyük hüzün yaşattı . Acılı Mandela , açılışa gelemedi .
Binlerce yerli ve yabancı taraftarın trafiğe çıkmasıyla kazalarda büyük artış gözlendi .
Maça giremeyenlerin de futbol heyecanını daha fazla yaşamak için ellerinde ki radyolarla stadyumların etrafına toplandığı anlarda , Bafana Bafana ' nın 54 . dakika Meksika ' ya gol atmasıyla yediden yetmişine Afrikalılar kendilerine özgü vuvuzela düdüklerini öttürmeye , bayraklarını sallayarak birbirlerine sarılmaya başladılar . Ancak Meksika ' nın 79 . dakika da beraberliği yakalmasıyla bir anda etraf sessizliğe büründü .

Soccer City ' de ki açılış maçını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden , Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ve Desmont Tutu gibi birçok ünlü isim yerinde seyretti .

Dünya Kupası , uzun yıllar Güney Afrika ' nın ırkçı rejimine karşı mücadelenin sembolü haline gelen Soweto bölgesinde yer alan dev Soccer City ' de başladı Soccer City ' de bitti .

Star Gazete