ATSO, Tır Karnesi hizmeti verecek

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 21 Haziran 2010 pazartesi gününden itibaren 'TIR Karnesi' hizmeti verilmeye başlanıyor. ATSO Başkanı Çetin Osma

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 21 Haziran 2010 pazartesi gününden itibaren 'TIR Karnesi' hizmeti verilmeye başlanıyor. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği (TOBB)'nin 24 Mayıs 2010 tarihi itibariyle ATSO'yu TIR Karnesi vermekle yetkilendirilen odalar arasına dahil ettiğini bildirdi. ATSO'nun Türkiye'de TIR Karnesi verme yetkisi alan 12'inci oda olacağını belirten Budak, "Girişimlerimiz sonuç verdi. Artık bölge firmaları işlemlerini daha kısa sürede tamamlayabilecek." dedi.

ATSO Başkanı Budak, yaptığı yazılı açıklamada, TIR Karnesi işlemlerinin ATSO Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini, söz konusu işlemlere 21 Haziran 2010 Pazartesi gününden itibaren başlanmasının planlandığını bildirdi. ATSO'daki hizmetten Antalya'nın yanı sıra komşu illerde bulunan TIR firmalarının da yararlanabileceğini vurgulayan Budak, şunları kaydetti: "Bölgedeki firmalar, TIR Karnesi için Ankara veya İzmir'e gitmek zorunda kalmayacak. Bu hizmetin Antalya'da verilmeye başlamasıyla zamandan tasarruf sağlanacak En önemlisi de karayolu taşımacılığının önündeki bir engel kaldırılmış olacak ve bölgenin ihracatı hız kazanacak."

TIR Karnesi, uluslararası kara taşımacılığı ve uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan bir gümrük transit belgesi. Söz konusu belge, işlemleri gümrük mührü altında karayolu taşımacılığının daha güvenli, taşıyıcı firmanın daha az işlem yaparak sınır geçişlerindeki gecikmeleri önler; formaliteleri azaltarak taşıma maliyetini düşürür ve uluslararası ticareti gerçekleştirmelerini sağlar.