TYD: Eurodaki düşüş turizm gelirlerini 1 milyar dolar azaltacak

Yunanistan'da yaşanan borç krizi nedeniyle dolar karşısında hızla değer kaybeden euro, turizm sektörünü olumsuz etkileyecek. Türkiye Turizm Yatırımcıl

  Yunanistan ' da yaşanan borç krizi nedeniyle dolar karşısında hızla değer kaybeden euro , turizm sektörünü olumsuz etkileyecek . Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği ( TYD ) ' nin araştırmasına göre , euronun sürekli değer kaybetmesi turizm gelirlerinde en az 1 milyar dolarlık kayba neden olacak .

Euro-Dolar paritesinin turizm gelirlerine etkisini araştıran TYD , euronun dolar karşısında değer kaybetmesinin devam etmesi halinde turizm gelirlerinin 1 milyar dolar azalacağını açıkladı . TYD ' den yapılan açıklamada , euro-dolar paritesinin yıllık ortalamasının 1 , 25 civarında seyretmesinin beklendiğini , böyle bir ortalama paritenin , 2009 yılına göre yüzde 10 düşüş anlamına geldiği bildirildi . 1 Ocak 2002 tarihinde 11 Avrupa Birliği ülkesinde efektif olarak kullanılmaya başlanan euronun şu anda 16 AB ülkesinin para birimi olduğu belirtilen açıklamada , " Resmi olarak AB para birliğine katılmamasına rağmen , AB üyesi olan Çek Cumhuriyeti , Polonya , Macaristan , Baltık ülkeleri , Bulgaristan , Romanya gibi ülkeler de döviz işlemlerinin hemen hemen tümünü euro ile gerçekleştirmektedir . Ayrıca İngiltere , İsviçre , İsveç , Danimarka , Norveç gibi ulusal paralarını kullanan ülkelerde , Türkiye ile olan turizm ilişkilerini Euro bazında yürütmektedirler . " denildi . Bu ülkeler dışında kalan Rusya , BDT , Ortadoğu , Asya , Afrika , Amerika kıtası ülkeleri ile turizm ilişkileri ve satışlarının Amerikan Doları ile yapıldığı ifade edilen açıklamada , Türkiye ' ye gelen turistlerin yüzde 60 ' ının euro , yüzde 40 ' ının ise dolar kullandığı kaydedildi .

Dünya Turizm Örgütü , dünyadaki turizm gelirini dolar üzerinden açıklıyor . TÜİK ve Merkez Bankası da Türkiye ' nin turizm gelirini dolar üzerinden hesaplıyor ve buna göre yayınlıyor . Bu durumda doların diğer döviz kurları karşısındaki değeri , turizm gelirlerinin düzeyini belirlemekte önemli rol oynuyor . Avrupalı turistten elde edilen euro , dolara çevrilerek Merkez Bankası ' nın ödemeler dengesi tablosunda yer alıyor . Euro , dolar karşısında değerlendikçe , turizm gelirleri de doğal olarak artıyor .

TYD ' nin açıklamasına göre , Türkiye ' nin turizm gelirlerinin yüzde 60 ' ının Euro , yüzde 40 ' ının dolardan oluşuyor . Bu varsayım altında euronun dolar karşısında değer kazandığı yıllarda , turizm gelirleri dolar bazında yükseliyor . Örneğin 2003 yılında 2002 yılına göre yüzde 18 , 9 değer kazanan euro , turizm gelirlerinin 1 milyar 497 milyon dolar artmasını sağladı . 2008 yılında da , pariteden kaynaklanan bu artış 961 milyon dolar olarak gerçekleşmişti . 2003 ile 2008 yılları arasında dolar karşısında sürekli değerlenen Euro , turizm gelirleri için bir kaldıraç rolü oynadı . 2009 yılında bu tablo tersine döndü . Doların euro karşısında değer kazanmasıyla turizm gelirinde 688 milyon dolarlık bir gerileme yaşandı . Açıklamada , Avrupa Birliği ekonomilerindeki yavaş toparlanmanın , 2010 yılı içinde euronun değerlenmesini zorlaştıracağı belirtilirken euronun sadece dolar karşısında değil , TL karşısında da değer kaybettiği vurgulandı . Bu durumun Avrupa ülkeleriyle kontrat yapan tesisleri doğal olarak zora sokacağına dikkat çekilerek önümüzdeki dönemde dolar bazında çalışan tesislerin daha kazançlı çıkacağı kaydedildi .