Samsunlular Muş davasının Ankara'ya alınmasını olumlu buldu

Güvenlik gerekçesiyle Muş'tan Samsun'a alınan Bulanık Davası, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı izlemek üzere Samsun'a gelen kapatılan DPT'nin

Güvenlik gerekçesiyle Muş'tan Samsun'a alınan Bulanık Davası, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı izlemek üzere Samsun'a gelen kapatılan DPT'nin siyasi eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e yönelik yumruklu saldırı, davayı ikinci kez adres değiştirtti. Avukatların 23 Nisan'da Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuru neticesinde dava, güvenlik nedeniyle Ankara Adliyesi'ne alındı. Samsunlular kararı olumlu buldu.

Muş'un Bulanık ilçesinde DPT'nin kapatılmasını protesto eden grubun, bazı iş yerini ve arabaları yakmak istemesi sonucu mal sahipleri ateş açmış, olay 2 kişinin ölümü, 4 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanmıştı. Olayın ardından tutuklu sanık Turan ve Metin Bilen, davanın güvenlik gerekçesiyle Samsun'a alınmasıyla ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Davayı izlemek üzere Samsun Adliyesi'ne gelen DTP'nin Genel Başkanı Mardin eski milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır eski Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanı ve Muş Milletvekili Nuri Yaman, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ve Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen adliye çıkışında değerlendirmelerde bulunmuştu.

Basın açıklamasının ardından İsmail Çelik isimli saldırganın Ahmet Türk'e yumruk atmasıyla ortalık bir anda karışmış, yapılan saldırı ülke çapında gerilime neden olmuştu. Güvenlik zafiyeti iddiasıyla Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan görevinden alınmıştı. Yumruk olayının ardından Ladik ilçesinde polis aracının taranması ve iki polis memurunun şehit edilmesi, ilde tansiyonu daha da artırmıştı.

Yumruk olayının ardından Bulanık Davası avukatları, Adalet Bakanlığı'na müracaat ederek güvenlik zafiyeti nedeniyle davanın daha güvenli bir yere alınmasını istemişti. Başvuruyu kabul eden bakanlık, davanın Ankara'da görülmesine karar verdi. Kararı değerlendiren Samsun Güven Tahkim ve Hukuk Derneği Başkanı Avukat Yusuf Zotluoğlu, kararı isabetli buldu. Yumruklu saldırının Samsun'un adını karaladığını ifade eden Zotluoğlu, "Bu tür kritik davaların görüleceği iller iyi seçilmelidir. Yaşanan hadise hepimizi üzmüştür. Ama daha büyük olayların önüne geçilmesi adına davanın Samsun'dan alınması da sevindirici olmuştur." dedi.

Olaylı davanın Samsun'dan alınması için kampanya başlatan Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yener Cabbar ise davanın Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini, ancak hassasiyetler göz önüne alındığında en doğru yerin Ankara olduğu değerlendirmesinde bulundu. Gazeteci Cabbar, "Bulanık Davası'nın ikinci duruşması 8 Haziran'daydı. Samsun, yaşanan yumruk olayı ile gerildi. Her ne kadar bireysel bir hareketse de iki polisin ardından iki askerimizin şehit olması şehrimizde tansiyonu yükseltmişti. Davanın ikinci duruşması da bu açıdan çok riskliydi. Provoketörler açısından Samsun bölücü oyunların oynanabileceği bir hedef haline gelmişti. Halkımız sağ duyusu ile bu ana kadar provokasyonlara izin vermedi ancak ikinci duruşma provoke edilebilirdi. Her ne kadar davanın ikinci kez yer değiştirmesi hukuksal açıdan bakınca sorun yaratıyor gibi görünse de Türkiye'nin içinde bulunduğu süreç açısından bana göre çok doğru bir karardır." ifadelerini kullandı.