Türkiye Perakendeciler Federasyonu Et Fiyatları Kamuoyu Açıklaması

Türkiye Perakendeciler Federasyonu son dönemlerde kırmızı et fiyatlarında meydana gelen artış hakkında yazılı bir açıklamada bulundu.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2010 yılı itibari ile et fiyatları, perakendecileri de, tüketicileri de rahatsız edecek bir seviyeye çıkmış; bu durum tüketicileri ve sektör temsilcilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Mağazalarımızda, kırmızı et ve et mamullerinde istikrarsız fiyat artışıyla orantılı olarak, yüzde 30-35lere varan oranda satış kayıpları oluşmuştur. Bu süre içinde konu üzerinde paydaşlarla yapılan çalışmalardan da sonuç
alınamamıştır.
Sayın Başbakanımızın açıklamaları ise, et piyasası için bir milat oluşturmuştur. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve federasyonumuzun konu üzerinde gösterdiği hassasiyet sonucunda, kırmızı et fiyatları bu tarihten itibaren TPF üyesi zincir mağazalarda ortalama yüzde 20-25 oranında düşmüş bulunmaktadır. Fiyatına bağlı olarak satışlarında ciddi oranda bir düşüş gözlenen kırmızı ete olan talep, bu fiyat düşüşü sonrasında ortalama yüzde 25-30 artmıştır.
Bu durum tüketicilerimizi oldukça memnun etmekte ve kendilerinden olumlu tepkiler alınmaktadır. Bu sonucu doğru bulduklarını ve nispeten mutlu olduklarını belirten tüketicilerimiz, et fiyatlarının bütçelerine uygun hale gelmesinin tüketime olumlu katkı sağlayacağını ifade etmektedirler.
İthal et üzerinde, sağlığa uygunluk ve helal kesim anlamında şüphe olmayacak şekilde bakanlık denetimleriyle tedbir alınacağından eminiz. Ama her şeye rağmen spekülatif tavırlara girişmemeleri kaydıyla yerli üreticimizin korunması gerektiğine de inanmaktayız.
Kırmızı ete olan talepteki bu artışın, önümüzdeki haftadan itibaren daha da artacağını tahmin etmekteyiz."