İMKB Başkanı Erkan: Borsalardaki düşüş geçici

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere İsrail askerlerinin saldırısıy yüzünden borsal

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere İsrail askerlerinin saldırısıy yüzünden borsalarda yaşanan düşüşün geçici olduğunu söyledi. Kriz veya felaket senaryoları üretmenin doğru olmadığını belirten Erkan, "Bu, uluslararası bir sorundur. İsrail içinse siyasi bir konudur. Bütün dünya birlikte hareket ederek, bu geçici sorunu çözecektir." dedi.

İMKB Başkanı Erkan, İzmir Ticaret Borsası (İTB)'nda işadamlarına, "Gelişen İşletmeler Piyasası" konusunda bilgi verdi. İMKB tarafından kotasyon dışı kalan ancak gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin hisselerinin işlem görebileceği Gelişen İşletmeler Piyasası kurulması girişimini seferberlik haline getirdiklerini söyledi. Erkan, her türlü alt yapının hazır olduğunu, şirketlerin başvurusunu beklediklerini ifade etti. Halka arzın işletmeler için büyük fırsatlar oluşturacağını belirten Erkan, "Halka arz, beraberinde kurumsallaşmayı getirir. Bu da şirketlerin devamlılığını sağlar." diye konuştu.

Türkiye'deki bin büyük şirketin sadece 120'sinin İMKB'de olduğunu vurgulayan Hüseyin Erkan, şunları söyledi: "İMKB'de işlem gören 322 şirketin 200'ü KOBİ. Türkiye'de yüzlerce KOBİ var, onlara da ulaşmamız gerekiyor." Erkan, şirket sahiplerinin, "Kontrol benden çıkar" endişesiyle halka açılmaya yanaşmadığına dikkat çekerek, başlattıkları seferberliği bütün yurda yaymaya çalıştıklarını anlattı. Erkan, "Kontrol benden çıkar veya rakibim sırlarımı öğrenirse rekabet edemem endişesi yersiz. Şirketlerimiz, küçük büyük hiç farketmez, istihdam sağlıyor, vergi veriyor. Biz şirketleri millî servet olarak görüyoruz. Halka açılırsanız, şirketinizin değeri anlık tespit edilmiş olur. Tanınırlığınız artar." dedi

İMKB Başkanı Erkan, halka arzın yüzde 60-65'ini yabancıların satın aldığını belirterek, "Yabancılar bizden daha çok önem veriyor. Yabancı yatırımcıların kolay kaçabileceği eleştirileri var fakat yabancı gitmiyor. Borsadaki yabancı hisseleri, hiçbir zaman yüzde 50'nin altına inmiyor. Borsada halka açık hisselerin yüzde 70'i, krizden önce yabancıların elindeydi. 2008'in en kötü döneminde yüzde 63'e düştü. Bunlar, potansiyeli olan şirkete inanıp uzun vadeli yatırım yapan yabancılar. Küçüğe büyüğe bakmıyor, potansiyeli yüksek olana yatırım yapıyorlar." şeklinde konuştu.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de halka açılmanın önemini de vurgulayarak şunları kaydetti: "Bu süreçte İMKB tarafından kotasyon dışı kalan ancak gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin hisselerinin işlem görebileceği Gelişen İşletmeler Piyasası kurulması girişiminin son derece isabetli olduğunu ifade etmek isterim."