Greenpeace ve Abarjazz Avangard müzik grubu, nükleer enerjiye tepki için İzmir'e geldi

Greenpeace ve Abarjazz Avangard müzik grubu, nükleer enerjiye tepki için İzmir'e geldi. Pasaport İskelesi'nde demirleyen Rainbow Warrior gemisinin önü

Greenpeace ve Abarjazz Avangard müzik grubu, nükleer enerjiye tepki için İzmir'e geldi. Pasaport İskelesi'nde demirleyen Rainbow Warrior gemisinin önünde grup, "Nükleere İnat, Yaşasın Hayat" sloganıyla varillerden oluşan davullarla minik bir konser verip basın açıklaması yaptı. Gemi mürettebatıyla birlikte 30 kişiden oluşan grup üyelerinin konserine, vatandaşlar da eşlik etti. Etkinlik sırasında Greenpeace gönüllüleri, "Enerji (D)evrimi Şimdi" yazılı bir pankart açtı.

Greenpeace'in 20 Nisan 2010'da başlattığı "Nükleersiz Türkiye Turu2 kapsamında İstanbul ve Sinop'tan sonra üçüncü durak İzmir oldu. Yenilenebilir enerjilerin ek maliyetleri azalttığını belirten Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, "Türkiye'nin muazzam bir yenilenebilir enerji ve tasarruf potansiyeli var. Enerji Devrimi Türkiye Senaryosu'na göre 2020 yılında hiçbir ek maliyet ödemeden, üstelik daha az maliyetle 17 nükleer reaktörün üreteceği elektrik enerjisini bu temiz kaynaklardan sağlayabiliriz." dedi. Hükümetin Mersin ve Sinoplulara, sivil toplum kuruluşlarına ve bilimadamlarına rağmen 1970'li yılların kirli enerji politikalarını yürütmeye devam ettiğini ileri süren Diker, "Bizi çok ciddi bir enerji çıkmazının da içine sokuyor. Böyle devam edersek her geçen gün daha kirli, daha pahalı ve daha bağımlı bir enerji sistemine sahip olacağız. Enerji Devrimi Türkiye Senaryosu'na göre 2050 yılına gelindiğinde, birincil enerji talebinin yüzde 59,4'lük kısmı yenilenebilir kaynaklarla karşılanacak. Yenilenebilir teknolojilerin dahil edilmesi, elektrik maliyetlerini, mevcut sistemle devam eden senaryoya göre hafifçe yükseltiyor. Bu fark, 2020 yılına kadar kilovat/saat başına 0,2 avrosentten daha az olacak. 2050 yılında mevcut sistemdeki maliyetlere oranla kilovat/saat başına elektrik üretimi, mevcut sistemin fiyatlarına göre en az 2 avrosent daha düşük olacak. Mevcut sistem devam ederse, enerji ihtiyacının kontrolsüz artışı, fosil yakıtların fiyatlarındaki artış ve karbon salım maliyetleri eklenince toplam elektrik üretim maliyeti, bugünkü yıllık 10,8 milyar avro toplam rakamdan 2050'de 55 milyar avroya yükselecek. Diğer yandan enerji devrimi gerçekleştirilirse, sadece elektrik maliyetlerinden 10 milyar avro tasarruf edilebilir." şeklinde konuştu. Sinop ve Akkuyu'nun, hükümetin enerji politikaları yüzünden geri bırakıldığını da iddia eden Diker, kirli enerji politikalarının ulusal düzeyde büyük zararlara sebep olduğunu söyleyerek, İzmir Çeşme ve Çanakkale Bozcaada gibi güzel örneklerin varlığına dikkat çekti.