Gaziantep üniversitemizde aydınlanma günleri

Gaziantep Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyeleri, "Türk Milliyetçiliği" konusunda aydınlanma günü gerçekleştirildi.

Anıl Oymacı ve Gülcan

Gaziantep Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyeleri, "Türk Milliyetçiliği" konusunda aydınlanma günü gerçekleştirildi.

Anıl Oymacı ve Gülcan Yavuz'un konuşmacı olarak katıldığı programda milliyetçilik kavramının tarihsel gelişimine, batıdaki milliyetçilik anlayışıyla Türk toplumundaki milliyetçilik anlayışının gelişim süreci içerisindeki farklarına ve Kemalizm'in milliyetçilik anlayışı değerlendirildi.

"Fransız ihtilalinden sonra yayılan milliyetçilik akımıyla beraber imparatorluklar dağılıp yerine milli devletler kurulmuştur." diyen Yavuz, "Çağımız, her ne kadar yok edilmeye çalışılsa da, milli devletler devridir. Avrupa'da sermaye birikimi ile krallarla birlikte feodaliteyi haklayan burjuva, yeni iç pazarında hakimiyetini sağlamak için zorunlu olarak merkezi bir üst yapı oluşturmuştur. Şark'ın ilk ulusal kurtuluş savaşını veren milletimizde ise milliyetçiliğin altyapısı batıdakinden tamamen farklı gelişmiştir. Osmanlı toplumunda gelişen bir burjuva sınıfı, Osmanlı devletinin feodal yapısını kırıp milli bir devlet kurmamıştır. Bu milli devlet batı'ya karşı verilen ulusal onur, ulusal bilinç ve en önemlisi antiemperyalist bilinç ile yoğrularak kurulmuştur." şeklinde konuştu.

Konuşmacılardan Anıl Oymacı da Kemalizm'in milliyetçilik anlayışının bir yandan ulusal bağımsızlığın sağlanması, öte yandan da çağdaşlaşma gereksinimlerini karşılamaya yönelik ideolojik bir öğe olduğunu ifade etti.