Milas'ta Yılın İlk Kirazları Dalından Toplandı

Muğla'nın Milas ilçesinde Milas İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından SRAP kapsamında Özel İdare kaynaklı gerçekleştirilen projelerden olan kiraz bahçesinde Hasat Günü gerçekleştirildi.

Milas'ta Yılın İlk Kirazları Dalından Toplandı
  Milas ' a bağlı Tuzabat köyündeki Hasat Günü Etkinliği elma ve kiraz bahçelerinin ilçe protokol üyeleri tarafından gezilmesiyle başladı . Sonrasında Milas İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Tuzabat köyünde SRAP kapsamında Özel İdare kaynaklı gerçekleştirilen projelerden olan üretici Uğur Uygun ' a ait kiraz bahçesinde hasat günü gerçekleştirildi .
Hasat günü etkinliğine , Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı , daire amir ve müdürleri ile Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı katıldı .
Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay yaptığı açıklamada : " İlçemizde meyveciliğin geliştirilmesine yönelik ve bölge ekonomisine katkıda bulunmak için üreticilerimizi 2002 yılından bugüne kadar incir , zeytin , bağ , çilek , enginar , bodur elma , kekik , bodur armut ve bodur kiraz üretimine yönlendirmek için hazırlanan projeler Kaymakamlığımızın olur ve destekleriyle sağlanmıştır . Bu projelerin bir kısmı İl Özel İdare Kaynaklı finansla İl Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenmiştir . Bugün Tuzabat köyünde SRAP kapsamında 11 kişiye 14 dekar armut , 12 kişiye 12 dekar bodur kiraz ile İl Özel İdare kaynaklı 10 çiftçiye 20 dekar yarı bodur elma bahçesi yaptırılarak projeler yerinde gerçekleştirilmiştir . Bu projelerden bir tanesi olan kiraz bahçesinde hasat gününü gerçekleştirmekteyiz . Bu nedenle bütün üreticilerimize bereket dolu üretim diliyoruz . " dedi .
Akay , açıklamasına şöyle devam etti : " İklim bakımından müsait olan Tuzabat köyünde normal kiraz ve de bodur kiraz bahçeleri tesis ettik . Daha önceden normal kiraz bahçelerimiz vardı onların verimleri normaldi . Çiftçilerin taleplerine istinaden geçiş süreci kısa olan bodur kiraz bahçeleri kurulmasını istedik . Proje yaptık . Sosyal Yardımlaşma Fonu kaynaklarından ve Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklarından şu ana kadar 30 dekar kiraz bahçesi oluşturuldu . Verim olarak yılda 30 ton civarında bir üretimimiz var . Kalite olarak çok iyi . Lezzet bakımından da çok iyi . 2009 yılı sonu 2010 yılında bölgemizde kış şartlarında çok ılıman geçtiği için kirazlarda ve yarı bodur elmalarda sorun oluştu . Kirazlarımız kış üşüme periyodunu tam olarak tamamlayamadı . Elmalarda bir problem yok . "
Yeni kiraz tesisleri oluşturulacak mı? sorusuna Akay , şöyle cevap verdi : " Normal kiraz devam eder , bodur kirazlarda kurumayla ilgili problem oluştu bu konuda şikayetler var . Her bölgede değil Tuzubat köyü içinde kuruma var . Bunda da toprak profili derinliğinin etkili olduğunu düşünüyoruz . "
İhracata yönelik bir üretim olacak mı? sorusuna ise Akay : " Üretimimiz şu anda piyasaya yetmiyor . İhracat daha oluşmadı . Önümüzdeki yıllarda diğer bölgeler için olabilir . Mesela Geyik Barajı ' nın olduğu bölgede bulunan köylerde olsa çok iyi . 500-600 metre rakım var , üşümesi daha fazla orada . Orayı düşünüyoruz . Çiftçilerle görüşüyoruz . Talep olursa gerek Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Özel İdare ' den bahçe tesisi yapacağız . " dedi .