Kredi kartı liginde Avrupa üçüncüsüyüz

Ekonomik krize rağmen kredi kartı ile alışveriş hız kesmiyor. Türkiye'de kartların yıllık cirosu 200 milyar dolara dayandı. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal,...



Ekonomik krize rağmen kredi kartı ile alışveriş hız kesmiyor. Türkiye'de kartların yıllık cirosu 200 milyar dolara dayandı. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye'nin Avrupa'nın üçüncü büyük kart pazarı olduğunu söyledi.

Türkiye'de kredi kartı ile yapılan harcama her geçen gün artıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Avrupa'nın üçüncü büyük kart pazarı durumundaki Türkiye'de kredi kartlarının yıllık cirosunun 200 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye'de kredi kartı kullanımının artarak devam ettiğini kaydeden Özinal, bu sene ciro bazında yüzde 10-15 civarında bir artışın olacağını belirtti. Kredi kartı ödeme sistemlerinde Türkiye'nin iyi bir durumda olduğunu belirten Özinal, "Rakamsal olarak bakıldığı zaman Türkiye, Avrupa'nın üçüncü büyük kart pazarı konumunda bulunuyor. Bu son derece gurur verici." dedi. Antalya'da düzenlenen Maliye Sempozyumu'na katılan BKM Genel Müdürü Özinal, kredi kartı kullanımıyla ilgili bilgi verdi. Özinal, Türkiye'nin yüzde 10 ile Avrupa'da kredi kartı kullanımını en fazla artıran ülke olduğunu kaydetti. Türkiye'nin sadece rakamsal olarak değil, kredi kartı altyapısı, ürün özellikleri, taksitlendirme ve ödüller gibi birçok uygulamada Avrupa'nın öncü ülkelerinden olduğuna işaret eden Özinal, "21 milyon kredi kartı kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor." dedi.
Problemli kart oranlarına da değinen Özinal, Türkiye'de kredi kartı kullanan yüzde 3'lük bir kesimin ödeme zorluğu yaşadığını aktardı. Türkiye'nin kredi kartı güvenliği konusunda da Avrupa'da örnek gösterildiğini dile getiren Özinal, "Şifreli uygulamaya geçildikten sonra kart sahtekârlığında yüzde 80'lere varan bir azalma oldu. Bu ciddi bir oran. Dolayısıyla suistimal konularında kontrol edilebilir bir durumdayız. Türkiye, kredi kartlarında Avrupa'da en düşük suistimallik oranına sahip." diye konuştu. Kredi kartının ekonomiye ve enflasyonun düşmesine olumlu katkısının olduğunun tespit edildiği bilgisini veren Özinal, 2008 yılındaki ekonomik krizde kartlı ödeme sistemlerinin çok katkısının olduğunu belirtti. Bu arada kredi kartı sahteciliği şifresiz ülkelere kayıyor. Kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa'nın ilk uygulamalarını hayata geçiren Türkiye, bugüne kadar 750 milyon dolarlık yatırım yaparak şifreli kredi kartı kullanımına geçen ilk 3 ülkeden birisi oldu. Avrupa ve Asya'daki en düşük kart sahteciliğinin yapıldığı ülkenin Türkiye olduğu belirtiliyor. Sertaç Özinal daha önceki toplantılarda kart sahteciliğinin şifresiz kredi kartı sistemi olan ülkelere kaydığını açıklamıştı. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre Avrupa'da kart sahteciliği oranı yüzde 0,17 iken bu oran Türkiye'de yüzde 0,1 civarında dolaşıyor. Bu durumda sahteciliğin Avrupa'dan Amerika'ya yöneldiği ileri sürülüyor.
CEP TELEFONLARI KREDİ KARTI GİBİ KULLANILıyor
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye'de 3-4 yıllık süreçte mobil telefon kullanan kişilerin yüzde 20'sinin ödemelerde yakın alan iletişimi (NFC) kullanacağını öngördüklerini açıkladı. Özinal, son 20 yılda kredi kartları adetlerinde yüzde 6 bin, banka kartlarında yüzde bin, ATM sayılarında yüzde bin 500, POS sayılarında yüzde 110 bin ve kart cirolarında yüzde 435 bin oranında büyüme olduğuna işaret etti. Özinal, temassız kartlarla ilgili uygulamaların yakın zamanda daha da gelişeceğini vurguladı. Ödeme sistemlerinde son kullanılan teknolojilerden olan NFC'ye değinen Özinal, şöyle devam etti: "Bu teknolojiyle cep telefonlarının kredi kartı gibi ödeme aracı olarak kullanılabileceği döneme girildi. Şu anda birçok kapsamlı pilot projeler söz konusu. Sanıyorum 2011 başlarında artık bunu gerçek hayatta göreceğiz. Dolayısıyla kullanıcılarımız telefonla ödeme ihtiyaçlarını giderebilecekler. Bunun için bir süreç gerekiyor. Türkiye'de 3-4 yıllık süreçte mobil telefon kullanan kişilerin yüzde 20-25'inin ödemelerde yakın alan iletişimi kullanacağını öngörüyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Dünya genelinde yüzde 10-15'lerde. Dolayısıyla Türkiye'nin temassız konusunda birkaç adım önde olacağını düşünüyoruz."
Sektörde ortak ATM kullanımının önemli bir adım olduğunu da hatırlatan Özinal, ATM paylaşımının 300 milyon lira civarında ekonomiye tasarruf getireceğini, ortak POS'un gerçekleşmesi durumunda ise 200 milyon liraya yakın tasarrufun olacağını öngördüklerini, teknoloji geliştikçe ve bu tip projelerden sonuç alındıkça ülke ekonomisinde son derece önemli maliyet tasarrufları sağlandığını söyledi. ŞABAN GÜNDÜZ ANTALYA, AA


Zaman