Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin önü açılamaz - POLİTİKA
TÜSİAD Başkanı Boyner, ekonomik gelişmenin önündeki en temel sorunlardan birinin Kürt meselesi olduğunu söyledi ve “Kürt sorunu demokratikleşme meselesinin yansımasıdır” dedi
TÜSİAD Başkanı Boyner , ekonomik gelişmenin önündeki en temel sorunlardan birinin Kürt meselesi olduğunu söyledi ve “Kürt sorunu demokratikleşme meselesinin yansımasıdır” dedi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ( TÜSİAD ) Başkanı Ümit Boyner , Kürt meselesinin Türkiye’nin demokratikleşme sorununun bir yansıması olduğunu belirterek “Türkiye’de gelişmenin önünü tıkayan Kürt sorununu çözmek zorundayız” dedi . Konuya ekonomik olarak bakılamayacağını kaydeden Boyner , Gaziantep’te ilki gerçekleştirilen ‘Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü’ toplantısında Türkiye’de en önemli sorunlardan biri olan bölgesel kalkınmışlık farklarını yoğun bir şekilde bu bölgenin içinde bile görebilmenin mümkün olduğunu söyledi .
KÜRT SORUNUNA BÖLGESEL BAKILAMAZ
Salt ekonomik kalkınma perpektifinden bakılamayacağını kaydeden Boyner şöyle dedi : “Daha derin siyasi ve sosyal sorunlar da gelişmenin önünde engel yaratıyor . Tüm Türkiye’nin sorunu olan ama özellikle Güneydoğu’daki ekonomik gelişmenin önünü tıkayan Kürt sorununu çözmek zorundayız . Kürt sorununa da bölgesel bir sorun olarak yaklaşmak son derece yanlış olur . ”
BÜTÜNLÜKLÜ BİR DEMOKRATİKLEŞME
Kürt sorununun Türkiye’nin demokratikleşme sorununun bir yansıması olduğunu belirten Ümit Boyner “Türkiye ancak demokrasi açığını kapattıkça bu soruna çözüm bulmaya yaklaşacaktır . Artık Güneydoğu’yu feodal yapının neden olduğu sorunlar ile , Kürt sorunu ile , terör , şiddet , töre cinayetleri ile anmak istemiyoruz . Onun yerine Mezopotamya’nın bereketli toprakları , kültürel ve etnik zenginliğinin yarattığı potansiyeli ve fırsatları değerlendirmiş bir Güneydoğu hayal ediyoruz . Biliyoruz ki bütünlüklü bir demokratikleşme anlayışı çözüm için gerekli . Türkiye temsil adaleti yüksek , çoğulcu bir parlamenter sisteme geçmedikçe gerginlikler , çatışmalar devam edecek . Oysa iç huzur hepimizin en büyük ihtiyacı . ”
Kılıçdaroğlu’na ‘AB’ye uyum yasalarına destek ver’ çağrısı
Boyner , TÜSİAD olarak CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutladı ve vaatleri arasında TÜSİAD’ın da önem verdiği seçim barajının indirilmesi , partilerin demokratikleştirilmesi , kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi , hesap verme adabı gibi başlıkların yer aldığını söyledi . “Ancak odaklanmayı arzu ettiğim konu bunların ötesinde” diyen Boyner yaklaşık bir yıl içinde hem Anayasa referandumu hem de genel seçimlerin olacağını hatırlatarak şöyle dedi : “Bu seçimleri , halen , siyasi partiler yasasını geliştirerek ve seçim barajını indirerek gerçekleştirmek mümkün . Keza bu seçimlere girmeden , Türk Ticaret Kanunu , Borçlar Kanunu gibi , AB uyum yasaları gibi partiler üstü düzenlemelerin uzlaşıyla gerçekleştirilmesi mümkün . TBMM’den ve liderlerden bu anlayışı bekliyoruz . Partilerden beklentimiz partiler üstü nitelikteki düzenlemeleri işbirliği içinde çıkartarak seçmene karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeleridir . Sürece destek olmak üzere görev almaya hazır olduğumuz belirtmek isterim . ”
Liderlere güç zehirlenmesi uyarısı yaptı
Ümit Boyner , demokrasi dışı alternatiflerin refah yaratmasının mümkün olmadığını , daha da ileri gitmek , demokrasinin standardının da belirli bir eşiğe ulaşması gerektiğini vurguladı . Boyner , “Yüzde 10 barajı ile temsil kabiliyetinin çok uzağındayız . Kendisinin temsil edilmediğini düşünen bir kesim varken istikrar için istikrar acaba ne kadar sürdürülebilir” dedi . Partilerin kendi içlerindeki demokrasi standardını yükseltmelerinin önemine vurgu yapan Boyner “Bugünkü siyasi partiler düzenlemeleri siyasi liderleri bir güç zehirlenmesine sürüklüyor” diye konuştu .
Star Gazete