"Karabağ, Azerbaycan'ın en önemli dış politika önceliği"

Avrupa Birliği (AB) ile İslam dünyası arasında diyaloğu güçlendirmek için kurulan düşünce kuruluşu Links'in Yönetim Kurulu Başkanı Dennis Sammut, Lond

Avrupa Birliği (AB) ile İslam dünyası arasında diyaloğu güçlendirmek için kurulan düşünce kuruluşu Links'in Yönetim Kurulu Başkanı Dennis Sammut, Londra'da bir üniversitede Azerbaycan'ın dış politikasını anlattı. Dünya genelinde var olan ihtilaflı bölgelerde çözüm arayışlarına destek olan Link'in aynı zamanda üyesi olan Sammut, son on yılı aşkındır Azerbaycan'a sık sık seyahat ettiğini, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Azerbaycan'ın on yıl öncesine oranla Karabağ sorununa daha fazla eğildiğini anlatan Sammut, ülkenin en önemli dış politikasının Karabağ sorunu olduğunu söyledi. Azeri hükümetinin Karabağ'ın bağımsızlığını hiç bir zaman kabul etmeyeceğinin altını çizen Links üyesi, Azerbaycan'da önemli bir kesimin bu sorunu savaşla çözme taraftarı olduğuna dikkat çekti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış görüşmeleri konusunda Sammut, her ne kadar arabuluculuk görüşmelerinin yanlı olduğuna inansa da, Azerbaycan'ın bu görüşmeleri devam ettirdiğini ifade etti.

Azerbaycan'ın zengin yer altı kaynaklarına değinen düşünce kuruluşu üyesi, petrol ve doğal gaz rezerviyle Azerbaycan'ın son yıllarda dünya sahnesinde adından söz ettirdiğini söyledi. Azerbaycan'ın dış politikada çok yönlü bir siyaset izlediğine dikkat çeken Sammut, Rusya ile ilişkilerin güçlendirildiğini, ABD ve İsrail ilişkilerinde de önemli ilerlemeler kaydedildiğini açıkladı.

Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerinde normalleşme dönemine girmesi ve bu sürecin sınırların açılmasıyla sonuçlanacağı gelişmesinin Azerbaycan'da şok etkisi yarattığını söyleyen Sammut, "Azeriler karşı atağa geçerek, Türkiye ile ilişkileri kesme noktasına geldi. Hatta Kıbrıs'ı bir bütün olarak tanımakla tehdit etti." dedi. Sammut, bu karşı ataktan sonra Türkiye'nin geri adım attığını belirtti.

Links Yönetim Kurulu Başkanı, dünyada enerjiye olan ihtiyacın göz önüne alındığında dengelerin Azerbaycan lehine değiştiğini, bunun on yıl kadar önce hayal bile edilemeyeceğini sözlerine ekledi. Sammut son olarak, İngiltere'de yeni kurulan koalisyon hükümetinin Azerbaycan ile olan ilişkilerinde bir değişikliğe gitmeyeceği görüşünü aktardı.