'Şeker Hastalığında Görme Kaybı 25 Kat Daha Fazladır'

Aydın Göz Hastanes hekimlerinden Op

'Şeker Hastalığında Görme Kaybı 25 Kat Daha Fazladır'
  Aydın Göz Hastanes hekimlerinden Op . Dr . Atakan Karaeminoğulları , şeker hastalarında görme kaybı gelişme ihtimalinin normal insanlara oranla 25 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek , " Özellikle 20-65 yaş arasındaki görme kaybının en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır " dedi .
Son zamanlarda şeker hastalarının artmasıyla ilgili olarak açıklama yapan Aydın Göz Hastanesi Op . Dr . Atakan Karaeminoğulları , " Diyabet ( şeker hastalığı ) , vücutta glikoz ( şeker ) metabolizmasının bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık tablosudur . Başta göz , böbrekler , kalp ve damar sistemi olmak üzere zamanla bir çok organda hasar meydana getirmektedir . İnsüline bağımlı tip 1 ve insüline bağımlı olmayan tip 2 olmak üzere iki çeşit diyabet türü vardır . Her iki tip diyabette de hasar , kan glikoz seviyelerinin kontrolüne ve diyabetin süresine bağlıdır . Diyabet ; gözde katarakt , glokom göz tansiyonu , en önemlisi diyabetik retina hastalığına ve erken teşhis ve tedavisi yapılmadığı takdirde körlüğe kadar gidebilen sonuçlara neden olabilmektedir " dedi .
Şeker hastalarında görme kaybı gelişme ihtimalinin normal insanlara oranla 25 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Op . Dr . Atakan Karaeminoğulları , " Özellikle 20-65 yaş arasındaki görme kaybının en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır . Diyabetik retina hastalığında şikayetler görme merkezinin ( sarı nokta ) hasara uğraması ile başlar . Bununla beraber bazen çok ilerlemiş diyabetik göz hastalığı yıllarca belirti vermeyebilir . Hamilelik , yüksek tansiyon , böbrek hastalıkları ve ağır enfeksiyonların diyabetik retina hastalığını arttırdığı kabul edilmektedir . Diyabetik retina hastalığının meydana getirebileceği rahatsızlıklardan en iyi korunma yolu düzenli göz muayenelerinden geçmektedir . Diyabetik retina hastalığı göz doktoru tarafından basit yöntemlerle tespit edilebilir . Her diyabetlinin en az yılda 1 kez göz muayenesinden geçmesi önerilir . Diyabetik retina hastalığı bulguları tespit edilen hastalar mutlaka diyabetik retinopatinin teşhis , tedavi ve izlemlerinin yapıldığı retina kliniklerine düzenli kontrollerini yaptırmalıdırlar " ifadelerini kullandı .