Danıştay saldırısının yıldönümü ve Özbilgin'i anma töreni

Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin ölümünün 4. yıldönümünde Danıştay'da düzenlenen törenle anıldı.

  Danıştay ' da dü ; zenlenen tö ; rene , Danıştay Başkanı Mustafa Birden , Yargıtay Başkanı Hasan Gerç ; eker , Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalç ; ınkaya , HSYK Başkan Vekili Kadir Ö ; zbek , Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksü ; t , Ö ; zbilgin ' in eşi Sema Ö ; zbilgin ve oğlu Gö ; khan Ö ; zbilgin , Danıştay ü ; yeleri ve ç ; alışanları katıldı . Tö ; rende Ö ; zbilgin ' in hayatını anlatan slayt gö ; sterisinde duygusal anlar yaşandı . Tö ; rende yaptığı konuşmada Danıştay 7 . Daire Başkanı Turgut Candan , yargıç ; kararlarıyla konuşur diyenlerin bu sö ; zü ; nü ; eleştirerek , bu sö ; zü ; sö ; yleyenlerin kuvvetler ayrılığı ilkesini bilmediğini ifade etti . Bu konuda Montesque ' nun sö ; zlerini hatırlatan Candan , kararlarda konuşanın yargıç ; ların kendisi olmadığını kanunların , hukukun ve anayasanın olduğunu sö ; yledi . Candan , ' Bize hukuk fakü ; ltesinin ilk yıllarında yargıcın hukukun , adaletin hukuk devletinin bekç ; isi olduğu sö ; ylenmişti . Eğer yargıç ; yalnızca kararlarında konuşacaksa yargılama yetkisini gerç ; ek sahibi olan yü ; ce ulusa bekç ; ilik gö ; revinin tehlikeli olduğunu kararlarında nasıl anlatacak . Nasıl diyecek kararlarında bekç ; inin patronluğunun bundan bö ; yle hukuk devleti ilkelerinin kendilerinden korunması gerekenlere geç ; mekte olduğunu . Bunca hukuk fakü ; ltesi , baroların ve sivil toplum ö ; rgü ; tlerinin suskun kaldığı bir ortamda başı sıkıştığında ilk gideceği yer hukuk olan yü ; ce milletimiz nasıl ö ; ğrenecek adaletin gü ; cü ; nü ; n gü ; cü ; n adaleti olduğunu ' diye konuştu .

Anayasa değişikliği konusunda aydınların ve sanatç ; ıların tepkisiz kalmalarını eleştiren Candan , ' Bir sü ; re ö ; nce bir grup aydın ve sanatç ; ı siyaset sanata karışmasın diye beyanatta bulundu . Haklılar da . Halk iç ; in yapılan sanata siyasetin karışması asla kabul edilemez . Ama aynı aydın ve sanatkarlar mü ; lkü ; n temeli olan aynı halka hizmet eden adaletin terazisini elinde tutan yargıcın siyasetin keyfine bırakılmasına neden ses ç ; ıkarmıyor . Daha da tuhafı sanatı duyguları ve dü ; şü ; nceleri konuşturanlar onlar olmasına
karşın hiç ; kimse onlara ' Efendi sen sanatınla konuş siyaset yapma ' demedi . Belki de yargıya yapılanlar karşısında sanatç ; ı ve aydınların suskunluğu bundandır ' dedi .

Danıştay saldırısının Ergenekon bağlantısına değinen Candan , ' Sana ve ç ; alışma arkadaşlarına sıkılan kurşunların sebebi tü ; rban değilmiş , Ergenekonmuş . Bugü ; nlerde bunları sıkç ; a dillendiriyorlar ' dedi .

Kurşunların niye sıkıldığı , kurşunların bağlantısının kimler olduğu konusunun yargıda olduğunu ve yargının karar vereceğini belirten Candan , insanların aklını kullanmasının laik dü ; zen ve laik eğitimle olacağını belirtti . Candan , Atatü ; rk ' ü ; n laikliği ' Ben anlamıyorum ' diyen hocaya ' Laiklik adam olmaktır ' sö ; zü ; nü ; sö ; ylediğini hatırlattı Candan , ' Laikliğe saldıranların gerç ; ekte korktukları bu . Halkın adam olması . Kendi aklını kendisinin kullanabilmesidir . Onlar da biliyorlar laikliğin dinsizlik olmadığını .
Ancak biliyor ki kendi aklını kendisini kullanan halkı yurttaşken tebaayı toplumda ö ; zgü ; r bireyken mü ; ritliği kabul ettirmek asla mü ; mkü ; n değildir . Demokrasi iç ; in gerç ; ek olan da bu değil mi? ' diye konuştu .

Kemalizm ' in bugü ; nlerde ideoloji diyerek halkın gö ; zü ; nden dü ; şü ; rmeye ç ; alıştıklarını belirten Candan , Kemalizm ' i kö ; tü ; leyenlerin kendi ikballeri iç ; in bunu yaptığını sö ; yledi . Candan , ' Seni aramızdan bunu iç ; in aldılar Mustafa . Aydınlanmaya gö ; nü ; l verenleri korkutup sindirebileceklerini sandılar . Ama sana makber gibi gö ; nü ; lleri aç ; anların yü ; rü ; yü ; şü ; nü ; tahmin edemediler . Sen Kubilaysın . Karanlıkları aydınlığa ç ; ıkartan Kubilaylar asla unutulmaz Ne biz seni unutacağız ne de halkımıza Kubilayları katleden Dervişleri
unutturacağız ' dedi .

Konuşmasının sonunda anayasa değişikliği iç ; in referanduma gidecek olan halka seslenen Candan , ' Gü ; nü ; n birinde adalete ihtiyacın olduğunda senin hakkını koruyacak tek gü ; cü ; n yalnızca ve yalnızca bağımsız mahkemelerde ve yargıç ; larda bulabileceğini unutma onların ellerinin kollarının bağlanmasına adaletin terazisini tutamaz hale getirilmesine asla izin verme ' dedi .