Zafer Üskül: Türkiye'nin yepyeni bir anayasaya ihtiyacı var

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Üskül, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Üskül, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Darbecilerin yargılanması gerektiğini ifade eden Üskül, "Darbeciler yargılanamazsa darbe yapmaya niyetlenenler her zaman ortaya çıkar." dedi.

Yakınlarını faili meçhul cinayetlere kurban veren aileler her cumartesi olduğu gibi bugün de Galatasaray Lisesi önünde toplandı. 'Cumartesi anneleri' diye adlandırılan kadınlar yakınlarının fotoğrafları ile oturma eylemi yaptı. Cumartesi Anneleri'ni eylem yaptıkları yerde Zafer Üskül ve Ufuk Uras ziyaret etti. Kayıp yakınlarının sorunlarını dinleyen Üskül, kayıp yakınlarına hitaben yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin anayasa ihtiyacına temas etti. Darbe dönemlerinin insan hakları ihlallerinin doruğa çıktığı dönemler olduğuna dikkat çeken Üskül, "Bütün bunlara toplum olarak, halk olarak karşı çıkmamız gerekir. Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda atılması gereken adımlar hala vardır. Türkiye'nin yepyeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Bunun için de herkesin destek vermesi gerekir. Bu işlerin ne kadar zor olduğunu görüyorsunuz, biliyorsunuz, meclisin çalışmalarını takip ediyorsunuz. Maalesef adımlar yavaş yavaş atılıyor. Koşarak gidilemiyor; ama işler zor diye bıkmamak gerekiyor yılmamak gerekiyor ısrarla daha demokratik daha özgür Türkiye için hep birlikte çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.

Gazetecilere faili meçhul cinayetlerin araştırılması için meclisin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Üskül, "Karakollarda işkence olmaması için ciddi önlemler alındı. Düzenlemeler yapıldı. Bu tür olaylar ciddi ölçüde azaldı. Artık sokaklarda karakollarda kameralar var. İnsan Hakları Komisyonu alarak biz güvenlik görevlisinin neden olduğu ölüm olaylarına hemen müdahale ediyoruz. Gereken incelemelerin yapılmasını istiyoruz. Bazen biz direk inceleme yapıyoruz. Meclis bu konularla ilgisiz değil. Bir araştırma kararı alındı çeşitli olayların incelenmesi için. Bir araştırma komisyonu kurulacak ve bunun üzerine gidilecek." şeklinde konuştu.

AK Parti iktidarının kanayan yarayı durdurmasını isteyen Ufuk Uras, "İnsan Hakları Komisyonu'nun bu talepleri meclise iletmesi, kaybettiğimizi zamanı telafi edebilir" dedi.

Konuşmaların ardından kayıp yakınlarının eylemi sona erdi.