CHP'li Belediye Başkanı Akaydın: Asıl Başbakan Hitlervari tutumlar içerisinde

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Türkiye'de demokrasi ve hoşgörünün erozyona uğradığını belirterek, "TBMM'nin seçtiği, ata

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Türkiye'de demokrasi ve hoşgörünün erozyona uğradığını belirterek, "TBMM'nin seçtiği, atadığı Başbakan kalkıp demokrasiyi bu ülkeye getirmiş bir Başbakana 'Hitler' benzetmesi yapıyor. Ama bu arada kendisinin ne kadar Hitlervari tutumlar içinde olduğu da bu toplumun çok önemli gerçeklerinden birisi.'' diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, İnsan Hakları ve Demokrasi haftası kapsamında Antalya Kültür Merkezi (AKM)'de 'Hoşgörü ve Demokrasi' adlı panel düzenledi. Panele davetli olarak katılan ve açılış konuşmasını yapan Başkan Mustafa Akaydın, Türkiye'de toplumsal dayanışmanın ortadan kaldırılmaya çalışıldığını savundu. Dayanışmanın ortadan kalkmasının Osmanlı'nın yıkılış döneminde de ortaya çıktığını belirten CHP'li Mustafa Akaydın, "Her insanın aile mahremiyetine kadar tecavüz edilmesi bence bir değerler erozyondur. İnsanların telefonlarının mahkeme kararı olmaksızın dinlenmesi ve bu telefonlarda geçen en özel konuşmaların bile hemen arkasından, malum basında manşetlere geçmesi bir değerler erozyonudur." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin Türkiye'nin çok önemli kurumu olduğunu ve hükümetin sürekli TSK'yı kötülemeye kalkmasını değerler erozyonu olarak değerlendiren Mustafa Akaydın, bir yerlerdeki yolsuzluğu örtbas etmeye çalışmanın ve yolsuzluk yapanları haklı göstermeye çalışmayı da değerler erozyonu olarak değerlendirdi.

Türkiye'de demokrasi ve hoşgörünün erozyona uğradığını ve demokrasiyle hoşgörüsüzlüğün farklı kavramlar olduğunu ifade eden Akaydın, " Herkesin hoşgörü sınırı vardır. Biz 1946'da demokrasiyle tanışmış ülkeyiz. Çok önemli bir demokrasi sınavı verdik ama bugün hala demokrasizlikten şikâyet ediyoruz. Hatta demokraside en önemli kurum Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun seçtiği, atadığı Başbakan kalkıp demokrasiyi bu ülkeye getirmiş bir Başbakana 'Hitler' benzetmesi yapıyor. Ama bu arada kendisinin ne kadar Hitlervari tutumlar içinde olduğu da bu toplumun çok önemli gerçeklerinden birisi.''diye konuştu.

Türk insanının aklını başına alması gerektiğini vurgulayan CHP'li Akaydın sözlerini şu şekilde tamamladı: "Her topluma has olmayan bir imparatorluk geleneği olan bir toplumun çocuklarıyız. Bu toplumun Anadolu'nun öz değerlerine sahip çıkmamız lazım. Bu öz değerler içinde en önemlisi de Yunus Emre ile özellikle Mevlana'da vücut bulduğu gibi hoşgörüdür."

Öte yandan 'Hoşgörü ve Demokrasi' paneline konuşmacı olarak Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü İoanna Kuçuradi ve Doç. Dr. Yusuf Örnek katıldı.