Çin'den Arap ülkeleri açılımı
Çin-Arap İşbirliği Forumu'nun 4. Bakanlar Toplantısı, Pekin'e komşu sahil kenti Tianjin'de başladı.
Ana teması "Kapsamlı İşbirliği'nin Derinleştiril
Ana teması "Kapsamlı İşbirliği'nin Derinleştirilmesi ve Ortak Gelişmenin Sağlanması" olan toplantının açılışında konuşan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin ile Arap ülkeleri arasında kapsamlı işbirliğine ve ortak gelişmeye dayalı stratejik ilişkiler oluşturulacağını söyledi. Wen, dünya ekonomisinin yavaş yavaş yeniden canlandığını, ancak bu canlanmanın temelinin henüz sağlam olmadığını belirterek, bu nedenle dünya ülkelerinin birbirlerine destek vermeleri gerektiğini ifade etti.
Arap ülkelerinin Tayvan, Tibet ve Sincan konusunda Çin hükümetine verdiği destek için teşekkür eden Wen, iki taraf arasındaki ticaretin geliştiğine de dikkat çekti. Başbakan Wen, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki fikir birliğinin genişlediğini, ortak çıkarların çoğaldığını ve birbirlerine duydukları ihtiyacın arttığını kaydederek, "Çin ile Arap ülkeleri arasında ilişkilerin her alanda yoğunlaştırılması, iki tarafın halklarının temel çıkarlarına uygun olduğu gibi, dünya barışı ve gelişmesi için de yararlı olacaktır." dedi.
Toplantıya katılan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Mahmud Musa, birliğin dönem başkanı Libya'nın Dışişleri Bakanı Musa Muhammed de birer konuşma yaptı.
MUSA: ÇİN İLE HER KONUYU GÖRÜŞECEĞİZ
Toplantının açılışının ardından Cihan muhabirinin sorularını cevaplayan Amr Musa, Çin ile ilişkilerin gelişmesinden memnunluk duyduklarını belirtti. Pekin'de Çinli liderlerle ikili ve uluslararası konuları dün konuştuklarını aktaran Musa, bu forumda da somut konuları masaya yatıracaklarını ifade etti. Musa, forumun başarılı olacağını ve iyi sonuçlar ortaya çıkacağını dile getirdi.
ENERJİ ÖNCELİKLİ KONU
Toplantıda enerjinin Çin-Arap ilişkilerinde öncelikli konu olarak konuşulması bekleniyor. Zira ekonomisi her gün büyüyen, buna paralel olarak artan enerji ihtiyacını karşılamak isteyen Çin için Arap ülkelerinin öneminin büyük olduğu ifade ediliyor. Zira genelde Suudi Arabistan olmak üzere Çin'in ithal ettiği petrolün yüzde 50'sinden fazlasının Basra Körfezi ülkelerinden olması, bu ülkelerin Çin için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Çin, uluslararası petrol piyasasını istikrarlı hale getirmek için Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkeler ile işbirliğini güçlendirmek ve Afrika'dan petrol ithalatını arttırmayı umduğunu bildirmişti.
Bu hafta başı, dünyanın en büyük kimyasal üreticilerinden olan Saudi Basic Industries Corp, Çin'in devlet petrol şirketi SINOPEC ile Tianjin şehrindeki limanda bulunan petrokimya tesisinde ortak olarak ticari üretime başladığını duyurmuştu. Bu proje için Çin bankaları ve enstitüleri 2.7 milyar dolar finansman sağlamıştı.
25 Arap ülkesinden 18 bakanın katıldığı toplantıda siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi masaya yatırılacak. Çin-Arap İşbirliği Forumu'nun kurulmasından bu yana Çin'de ikincisi yapılan toplantı yarın sona erecek.