Büyükfırat: Hedefimiz bir sınıftaki öğrenci sayısını 30'a düşürmek

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, kentteki okullaşma oranında özellikle okul öncesi eğitimin belirgin bir şekilde geliştiğini söyled

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, kentteki okullaşma oranında özellikle okul öncesi eğitimin belirgin bir şekilde geliştiğini söyledi.

2002'de yüzde 8,34 olan okul öncesi okullaşma oranının 2009–2010 öğretim yılında dört misli artarak yüzde 32,63'e çıktığını vurgulayan Büyükfırat, aynı dönemlerde ilköğretim ve ortaöğretimde ise okullaşma oranının yüzde 20'lik büyüme kaydettiğini belirtti.

Adana'da "Eğitimin dünü, bugünü ve yarını" hakkında bilgi veren Büyükfırat, ilde toplam 895 okulda 10 bin 683 derslik, ayrıca 442 tanesinde anasınıfı bulunduğunu ifade etti.

Toplam 448 bin 198 öğrencinin eğitim–öğretim gördüğünü hatırlatan Büyükfırat, her sınıfa ortalama 41.9 öğrenci düştüğünü belirtti. Okullarda 17 bin 164'ü kadrolu olmak üzere 17 bin 927 öğretmenin görev yaptığına dikkat çeken Büyükfırat, 25 öğrenciye bir öğretmen düştüğünü anlattı. Adana'da okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde 65 özel okulda 894 derslik bulunduğunu bildiren Büyükfırat, böylece kentte toplam okul sayısının 960'a, derslik sayısının ise 11 bin 532'e ulaştığını kaydetti. Özel okullarda 10 bin 415 öğrenci eğitim gördüğüne işaret eden Büyükfırat, 12 öğrenciye bir sınıf düştüğünü açıkladı.

Öncelikli hedeflerinin bir sınıfa düşen öğrenci sayısını ortalama 30'a çekilmesi olduğunu dile getiren Büyükfırat, bu konuda yoğun gayret sarf ettiklerini söyledi.

Kentte son sekiz yılda hayırseverler tarafından yaptırılan okul sayısının 35, derslik sayısının ise 540 olduğunu aktaran Büyükfırat, 10 okulun inşaatının devam ettiğini, 6'sının ise ihale aşamasına geldiğini vurguladı. Bunların bitmesiyle hayırseverler tarafından yaptırılan okul sayısının 51'e derslik sayısının 751'e ulaşacağını hatırlatan Abdulgafur Büyükfırat, Milli Eğitim ve TOKİ tarafından bitirilmiş veya ihale aşamasında olan 25 okulun bulunduğunu belirtti.

Adana'da 1990'da yüzde 73, 43 olan 6 yaş ve üzeri okur–yazarlık oranının 2009'da yüzde 86,67'ye yükseldiğini vurgulayan Büyükfırat, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Adana'nın iller sıralamasında 31. olduğunu ifade etti.

Okullarda şiddet olaylarının çokluğunun Adana'da eğitimi olumsuz etkilediğine değinen Büyükfırat, sorunun rehber öğretmen sayısının artırılmasıyla çözülebileceğini anlattı. Büyükfırat, "Bundan başka okullarımızda verilen 'Güvenli Okul, Güveli Eğitim' seminerlerinin sayısı artırılarak uygulanmaya devam edilecektir. Bunun yanında vatandaş–polis–öğretmen–aile işbirliğiyle bu problem asgariye indirilmesi amaçlanmaktadır." dedi.

Okullarda çocuklar için etkili koruyucu ortam oluşturulması amacıyla psikolojik danışman, rehber, yönetici ve sınıf öğretmenlerinin, "İletişim becerileri, öfke yönetimi, aile içi şiddet, problem çözme becerileri, madde bağımlılığı, ergenlik dönemi özellikleri, boş zamanları değerlendirme, suç ve şiddetin nedenleri ve önlenmesi, akran arabuluculuğu" eğitimlerinden geçirildiğini açıklayan Büyükfırat, okul başarısında ailenin de rolünün birinci derecede etkili olduğunu göz önüne alarak, ziyaretlerde bulunduklarını vurguladı.

Eğitimde olmazsa olmazlarından sayılan kurumlar olan 3 rehberlik ve araştırma merkezi, 1 bilim ve sanat merkezi, 19 halk eğitim merkezi ve 7 Mesleki Eğitim Merkezi'nin bulunduğunu ifade eden Büyükfırat, yaygın eğitim kapsamında yaklaşık 700 ayrı 'mesleki, teknik, sosyal, kültürel' kursun açıldığını dile getirdi.

Büyükfırat, açılan kurs sayısında yüzde yüzde 21, katılım oranın da ise yüzde 13'lük artış sağlandığını sözlerine ekledi.