'Türkiye'nin Açılımları' Melikşah'ta Konuşuldu

Melikşah Üniversitesi'nde "Türkiye'nin Açılımları" konulu bir konferans düzenlendi.

'Türkiye'nin Açılımları' Melikşah'ta Konuşuldu
Melikşah Üniversitesi, Politika Kulübü tarafından düzenlenen konferans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlendi. Konferansta Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca ve Vali Yardımcısı Davut Haner'in yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci bulundu. Konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci Yazar Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, öğrencileri son zamanlarda yaşanan siyasi gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
Türköne konuşmasında, genellikle siyasetten bahsederken konuşulan konuların birkaç bin yıllık olduğuna dikkat çekerek, "Bunu da size çarpıcı bir örnekle anlatmak istiyorum. Mühendislik harikası bir uçağa biniyorsunuz. Türkiye'den bir başka yere iniyorsunuz. İner inmez yaklaşık 5 bin yıldır hiç değişmeden tekrarlanan vize işlemleriyle karşılaşıyorsunuz" ifadesini kullandı.
Politika'nın polisten geldiğini kaydeden Türköne, "Polis şehir demektir. Yunanca şehir anlamına geliyor. Politikada şehre ait işler demektir. Büyük sorunlar olmalı ki politikacı marifetini göstersin bu sorunu çözsün ve şöhret kazansın. En iyi Orman Genel Müdürü, en çok orman büyümeden yangınını söndüren Genel Müdürdür. Peki hiç büyümeden söndürülen orman yangınını göreniniz oldu mu? Demek ki çok iyi Orman Genel Müdürlerini kimse tanımıyor. Batı ülkelerinde üniversite sınırları içerisinde bütün fakültelerde olan bir ders var. Gelecek Bilimi adında geleceği öngörmeyi konu edinen bir bilim. Hemen gelecekte ne olacak sorusunun cevabını düşen bir bilimdir. Kahve falı gibi bir şey değildir. Birden fazla yöntemi var. Bu yöntemler yardımıyla geleceğin dünyasını öngörmeye çalışıyorlar. Çok büyük şirketlerin bu işler uğraşan bir bölümleri var. Eldeki verilerden yola çıkarak 5 yıl sonra 10 yıl sonra 20 yıl sonra ne olacağını kestirmeye çalışıyorlar. Kahve falından farkı şu, yaptıkları geleceği tahmin etmeyi çalışmıyorlar, geleceği yönetmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
"GELECEĞİN BÜYÜK SORUNLARI, BUGÜNÜN BASİT ÇÖZÜMLERİDİR"
Geleceğin büyük sorunlarının, bugünün basit çözümleri olduğunu ifade eden Türköne, "Bir meseleyi ortaya çıkmadan, küçük bir sorunken çözerseniz, büyük bir sorunun ortaya çıkmasını engellemiş olursunuz. Kelebek etkisi denilen bir şey vardır. Küçük bir kelebeğin kanat çırpması, birkaç yıl sonra büyük bir fırtınaya sebep olabilir. Birçok alanda size çok detaylı şeyler söyleyebilirim, gelecekte neler olabileceğine dair. 1986 yılıydı Time dergisi bir harita yayınladı. Kapağında yer alıyordu harita ve içinde de bilgi vardı. 1990'lı yılların haritasını içeriyordu. Sovyetler dağılmış, Yugoslavya ikiye ayrılmış, Çekoslovakya ikiye ayrılmış ve bu görüntü yaşandı. Koca haritada çıkmayan tek istisna vardı. Tüm bilimsel tahlilleri çuvallatacak bir yönümüz var. Türkiye'nin doğusunda Kürdistan yer alıyordu. Bir şeyi vurgulamak lazım, bir tarihin ortasındasınız, bugünün 20, 30, 100 yıl öncesi var bir de sonrası var. Bizler sizin göreceklerinizi göremeyeceğiz. Bugünü oluşturan bir asır öncesinin olaylarıdır" ifadesinde bulundu.