Mardin'de turist bereketi yaşanıyor

Her gün ortalama 10 otobüs dolusu turistin ziyaret ettiği Mardin'de turist bereketi yaşanıyor. Bu durum esnafın yüzünü güldürürken, hafta sonu kente y

Her gün ortalama 10 otobüs dolusu turistin ziyaret ettiği Mardin'de turist bereketi yaşanıyor. Bu durum esnafın yüzünü güldürürken, hafta sonu kente yönelik yoğun turlar düzenleyen turizm acenteleri ise turistleri ağırlayacak yatak bulamamaktan şikâyetçi.

Geçtiğimiz yıl 700 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği Mardin'i, bu yıl turizm sezonun ilk iki ayında, yaklaşık 200 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği belirtildi. Yıl sonu itibarı ile bir milyon yerli yabancı turistin Mardin'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Son yıllarda bölgede yaşanan huzur ve güven ardından Mardin'in tanıtılması için düzenlenen etkinlikler fuarlar ve kentte çekilen sinema ve diziler sayesinde tarihi kenti görmek için dünyanın dört bir yanından yerli yabancı turistler Mardin'e akın ediyor.

Mardin'de bulunan otellerin yanı sıra tarihi butik oteller de Eylül ayına kadar rezervasyonları dolu olduğu için turistler konaklama sorunu yaşıyor. Kente gelen turistler bölge illerde konaklamak zorunda kalıyor. Başta dünyanın olmak üzere, özellikle Avrupa'dan Hollanda, Danimarka, ABD, Almanya, Japonya, İsviçre'den gelen yabancı turistler Mardin'i görme fırsatı yakalıyor. Tarih bakımından dünyanın en eski yerleşim alanı olan Mardin, İtalyan'ların ünlü gondolları ile meşhur şehri Venedik ve 3 dinin kutsal şehri olarak saydığı Kudüs tahtını sallamaya başladı. Farklı dinler ve dillerin barındığı Mardin'de hedef üç yılda 5 milyon turisti ağırlamak.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, turizmde günden güne yıldızı paralayan Mardin'i geleceği hazırlamak için önemli projeler hazırlattıklarını, bu çerçevede önemli projeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Her yıl ortalama 700 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi kentte inanç ve kültür turizmi kapsamında şehirde önemli tarihi yerlerin restorasyonlarına hız verdiklerini ifade eden Ayanoğlu, şunları söyledi:

"Farklı din ve dilleri bünyesinde barındıran Mardin'i geleceğe hazırlıyoruz. Mardin, Venedik veya Kudüs'ten daha çok kültürel zenginliğe sahiptir. Bu şehirlere yönelik yapılan tanıtımlar sayesinde ortalama yılda 8 milyon turist ziyaret ediyor. Biz de bunu yapabiliriz. Herkesin Mardin için elini taşın altına koyma vakti geldi. İş adamından bürokratına, basınından esnafına kadar herkes üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Yılda bir milyon değil 5 milyon turisti kentimize çekmemizin vakti geldi. Bunun için Mardin'de turizm alanında yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açıktır. Her türlü kolaylığı ve yardımı yapmaya hazırız. Yeter ki Mardin'de bu tür yatırımlar artsın."

Mardin'de açılan butik otellerin sayısı artınca turistlerin de büyük ilgisini çekmeye başladı. Bin yıllık tarihi butik otellerde konaklamak isteyen yerli yabancı turistler, yer olmadığı için sırada beklemek zorunda kalıyor.

Rezarvasyonların Eylül ayına kadar dolu olduğu butik oteller yeni butik oteller açmak için tarihi evlerin peşine düştü. 800 yıllık Artuklu kervansaray butik oteli sahibi Sabahatin Evrensel, turizm sezonu başladığı Nisan ayından itibaren yoğun bir turist akınına uğradıklarını belirterek, bu yıl turist bereketi yaşandığına dikkat çekti.

Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşı ise her geçen gün Mardin'in dünya turizminin gözdesi haline geldiğini söyledi.

Tutaşı, "Artık Mardin kabuğuna sığmıyor. Bu nedenle herkesin turizme yönelik yatırımlarını artırması yanında kentin iyi tanıtılması gerekir. Şu anda butik otelimize yönelik yoğun bir talep vardır. Bölgede yaşanan huzur ve güven Mardin'e daha çok turistin gelmesine sebeb oldu. Bu fırsatı iyi değerlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gelen turistlere her türlü kolaylığı sağlıyoruz." dedi.