ESDER'den Sanayi Bakanlığı'na destek: Esnaf odaları rant kapısı değil hizmet kapısı olmalıdır

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın esnaf odalarıyla ilgili tasarrufuna destek verdi ve

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın esnaf odalarıyla ilgili tasarrufuna destek verdi ve "Esnaf odaları rant değil hizmet kapısı olmalı." dedi.

Bakanlık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) ardından esnaf odalarına da el koydu. Esnafların 'Ayakta İçiciler Odası' gibi ilginç isimler altında faaliyet gösteren toplam 3 bin 200 odanın bulunduğunu saptayan Sanayi Bakanlığı, odaları tasfiye etmek için yasa tasarısı hazırlıklarına başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mahmut Çelikus, " Esnaflarımız hiçbir hizmet almamalarına rağmen odalara büyük paralar ödemekteydi. En acil ihtiyaçlarında dahi aidat borcunu ödemeden esnafa istediği belgeyi vermiyordu. Hâlbuki esnafımız zaten geçim derdiyle boğuşmaktadır. Bu sistemin tek faydası odalardan rant sağlayan kişilereydi. Bakanlığın çok doğru ve yerinde bir karar verdiği kanaatindeyim." değerlendirmesini yaptı.

Hantal ve fonksiyonsuz yapının giderlerini karşılamak için her yıl 400 milyon liranın esnafın çeşitli adlar altında ödediği ücret ve aidatlarla sağlandığını belirten ESDER Başkanı, "Esnafın alınteri bazılarının cebini dolduruyor. Oysa esnaflar odaların çoğu imkânından faydalanamıyor, kendine bir yarar sağlayamıyor. Sistem öyle bir örülmüş ki esnaf odalardan alacağı bir kâğıda muhtaç bırakılarak odalara para vermesi zorunlu kılınıyor. Bu sistemin bugüne kadar devam etmesi bile esnafa zulümdür. Bakanlığın bir an önce kangren olmuş organlardan bünyeyi kurtarması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Mahmut Çelikus, günümüzde rekabetçi olmayan işyerlerinin ilerlemesinin mümkün olmadığını kaydederek, esnaf odalarında çözüm için rekabet ve şeffaflığın şart olduğunu vurguladı. Başkan Mahmut Çelikus, şöyle dedi: "Mevcut durumda herhangi bir hedefi ve beklentisi olmayan odalar yeniden yapılandırılırken rekabet ve şeffaflık unutulmamalı. Günümüzde şeffaflık bütün kurumlar için çok önemli. Esnaf odaları da yeniden yapılandırılma aşamasında, seçimlerinin daha şeffaf ve demokratik şartlarda gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede odalardaki rant ve vesayet de bertaraf edilebilir. Ayrıca, odaların yönetim ve denetim kurulu üyelerinin şeffaf, demokratik ve rekbetçi seçimlerle iş başına gelmeleri hizmette de yarışacakları anlamına gelmektedir. İkinci olarak da, odalarla dernekler arasında bir rekabet olursa odalar daha aktif hale gelecektir. Bu manada esnafı temsil eden ESDER gibi sivil toplum kuruluşlarının önü açılmalı ki oluşan rekabet ortamında odalar da aktif olsun ve hizmette yarışır hale gelsin. Bu elbette ki esnafımızın ve ülkemizin yararına olacaktır. ESDER de bu noktada üzerine düşeni memnuniyetle yerine getirecektir."