Arap ülkelerinden İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerine yeşil ışık

Filistin yönetiminin talebi üzerine bu akşam Mısır'ın başkenti Kahire'de dışişleri bakanları seviyesinde toplanan Arap Birliği Barış İnisiyatifi Komisyonu, Filistin ile İsrail arasında dolaylı görüşmelerin başlamasına onay verdi.

Arap ülkelerinden İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerine yeşil ışık
Filistin'in barış görüşmelerindeki müzakerecisi Saeb Erakat, Arap ülkeleri dışişleri bakanlarına, Obama'nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell'in Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Akşam saatlerinde sona eren toplantının ardından Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Katar Başbakanı Hamad Bin Casim bin Cabir el Thani ve Saeb Erakat tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Arap Birliği Barış İnisiyatifi Komisyonu'nun Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerinin başlatılması kararını desteklediği belirtildi.

Filistinli müzakereci Erakat, İsrail ile olan görüşmelerin tekrar başlayıp başlamaması konusundaki nihai kararın Filistin yönetimine ait olduğunu, Arap ülkelerinin tutumunun Filistin'e destek yönünde olduğunu hatırlattı. İki taraf arasında arabuluculuğun Amerikan yönetimi tarafından yapılacağını dile getiren Erakat, "Barış için İsrail'e değil, Amerikan yönetimine bir fırsat tanımış oluyoruz" şeklinde konuştu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise, Mart ayında başlatılması öngörülen ve İsrail'in inşa edeceğini açıkladığı yeni konut projesi nedeniyle durdurulan dolaylı görüşmeler için belirlenen zaman diliminin geçerli olduğunu söyledi. Amr Musa, "Dolaylı görüşmeler için Mart ayında kararlaştırılan zaman diliminde değişiklik yapılmayacaktır. Ayrıca dolaylı görüşmelerden çıkan sonuç değerlendirilmeden doğrudan görüşmelere geçiş yapılmayacaktır" dedi. Katar Başbakanı el Thani ise, ABD'li arabulucularla yaptıkları görüşmelerde 'olumlu işaretler' aldıklarını söyledi. Filistin ile İsrail arasında önümüzdeki hafta başlatılması beklenen dolaylı görüşmelerin 4 ay sürmesi ve çıkan sonuca göre doğrudan görüşmelere geçilip geçilmemesinin kararlaştırılacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün yaptığı açıklamada, Filistin ve İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin önümüzdeki hafta başlayacağını söylemiş, George Mitchell'in Ortadoğu'ya tekrar gideceğini ifade etmişti.