ABD, 'nükleersiz Ortadoğu' girişimi peşinde
ABD yönetimi, 'nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu girişimi' planlıyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesindeki habere göre, ABD ve Mısır
Gazeteye konuşan Amerikalı bir yetkili, girişimin ABD'nin İsrail'in nükleer gücünü görmezden geldiği yönündeki iddiaları boşa çıkarma amacı güttüğünü de vurguladı. Ancak bu tür bir girişimin, Arap-İsrail barış sürecinde önemli adımlar atılmaması durumunda başarıya ulaşma şansı olmadığının da altını çizdi.
3 yıldır kesik olan Ortadoğu barış görüşmeleri, geçtiğimiz yıl başında İsrail'de iktidara gelen aşırı sağcı Binyamin Netanyahu hükümetinin izlediği sertlik yanlısı politikalarla tamamen çıkmaza girdi.
Aynı dönemde göreve başlayan Barack Obama yönetiminin de tüm beklentileri boşa çıkararak, İsrail üzerindeki baskısını hafifletmesi barış umutlarının zayıflamasına sebep oluyor.
Gazeteye konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili de Amerikan girişiminin başarıya ulaşmasının zor olduğunu şu ifadelerle dile getiriyor: "İsrail de Ortadoğu'nun nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmasını istiyor. Ancak bu tür bir girişim ancak tüm bölge ülkeleri arasında yapılacak barış anlaşmalarının sonunda gerçekleşebilir."
BM'de pazartesi günü başlaması ve bir ay sürmesi planlanan Nükleer Silahsızlanma Konferansı'nda ağırlıklı olarak İran'ın nükleer programı ve bu ülkeye ne tür yaptırımların uygulanacağının gündeme gelmesi bekleniyor.
Ancak başta Mısır olmak üzere Arap ülkeleri, İsrail'in nükleer programı ve silahları da masaya yatırılmadıkça Ortadoğu'yu nükleer silahlardan arındırma girişimlerinin başarıya ulaşamayacağını vurguluyor.
Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı (NPT) imzalayan ülkeler, anlaşmanın tüm ülkeleri kapsamasını dolayısıyla İsrail, Pakistan ve Hindistan'ın bu anlaşma kapsamına alınmasını istiyor. 2003 yılında bu anlaşmadan çekilen Kuzey Kore 2006 ve 2009 yıllarında nükleer deneyler yapmış, bu deneyler başta Japonya olmak üzere Uzakdoğu Asya ülkelerinde büyük bir endişe meydana getirmişti.
İran'ın uluslararası yaptırımlara maruz kalmaması için nükleer programını uluslararası denetime açması için büyük bir çaba sarf eden Türkiye, Brezilya ile birlikte Tahran ve Batılı ülkeler nezdinde girişimlerde bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Tahran'a resmi bir ziyarette bulunacak olan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da konuyu İranlı yetkililerle masaya yatıracağı vurgulanıyor.
Mart ayında İsrail ve Filistin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Silva'nın İran'ın yanı sıra İsrail'in nükleer programını da gündeme getirmesi İsrail'de tepkilere sebep olmuştu.