Otopsi delili internetten iletecek

Otopsi yapan hekim, ulaştığı delili internetten adli makama anında iletecek

Doktorlar, otopsi yaparken internete bağlanıp elde ettikleri delilleri adli mercilere anında iletebilecek. BNT firması tarafından hekimlerden gelen talep üzerine dizayn edilen otopsi masası, kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin, Adli Tıp'ta otopsi yaparken cenazede rastlanan deliller anında savcılık ve polis merkezine gönderilebilecek. Böylece cinayet gibi olayların daha hızlı aydınlanabilecek. Otopsi masası, Hacettepe Teknokent 2009 proje yarışmasında ikincilik ödülü aldı.

Öldü sanılan insanın hayat belirtisini haber veren morg sistemiyle gündeme gelen BNT şimdi de otopsi masasıyla dikkatleri üzerine çekti. Şirket, cinayetleri aydınlatmak için yapılan otopsi incelemelerinde Adli Tıp uzmanlarını rahatlatacak bi icada imza attı. Hacettepe Teknokent 2009 proje yarışmasında yaşam bilimleri ve teknolojileri alanında üniversite sanayi işbirliği ile ikincilik ödülünü alan BNT'nin Genel Müdürü Tuncer Okur, projenin ayrıntılarını Cihan'a anlattı. Projeyi yaklaşık iki ayda geliştirdiklerini vurgulayan Okur, sürenin bu kadar kısa olmasında daha önce benzer modeller üretmelerinin ve akademisyen bir proje ortağı ile çalışmalarının etkili olduğunu belirtti.

Çok fonksiyonlu otopsi masası, internete bağlanma imkanı sunduğu için konferans yöntemiyle Adli Tıpta otopsi yapan uzman cenazede rastlanan delillerin savcılık ve polis merkezine anında iletilebilecek. Böylece cinayetlerin daha hızlı aydınlanması sağlanacak. Cihaz sayesinde uzmanların ve anatomi dersi veren öğretim üyelerinin çalışma şartları daha da kolaylaşacak. Soğutma özellikli otopsi masası sayesinde cenaze üzerinde çalışan hekim, toplantı için ayrılması gerektiğinde cenaze bozulmadan masada bekleyecek. Masada usb çıkışı olduğu için anatomi dersi uzaktan eğitim şeklinde tıp öğrencilerine izletilebilecek.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Tuncer Okur, masayı, proje ortağı Hacettepe Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Demiryürek'in adli tıp ve anatomi hekimlerinin diseksiyon ve otopsi çalışmalarında yaşadığı sıkıntıları dile getirmesiyle, yaşanılan sıkıntıları ortadan kaldırmak için tasarladıklarını aktaran, şöyle konuştu:

"Tasarladığımız modelde bir anatomistin beklentilerini karşılamaya yönelik tüm detayları düşündük. Örneğin masanın mobil olması, soğutuculu olması, müzik yayını yapması, sterilizasyon ünitesinin olması gibi. Genel olarak otopsi masalarının ebatları büyüktür. Biz laboratuarlarda yaşanılan yerleşim zorluklarını bu tasarım ile önlerken, bu masa aynı zamanda mobil özelliğinden dolayı laboratuarı değişik amaçlar için de kullanmaya imkan vermektedir. Piyasa maliyeti 40-50 bin TL olan ürünlerden daha üstün özelliklerde ve çok daha düşük bir bütçe ile projelendirilmiş ve ülke ekonomisine katma değer sağlanmıştır. Özellikleri açısından dünyada bir benzeri olmayan ürünün ülkemizde tasarlanması ise ayrı bir onur kaynağıdır. Projemize ikincilik payesini layık gören jüri üyelerine de teşekkür ederiz."

BNT'nin cenazelerin saklanması ve yakınlarına teslim edilmesindeki şartları iyileştirmek için kurulduğunu ifade eden Okur, yıllar önce bir akrabasının cenazesini teslim almak için gittiği hastanede yaşadığı sıkıntıyı anlattı. Hastanenin morgunda cenazenin çıkartılması ve arabaya transferi esnasında yaşanan zorlukların Türkiye'deki her insanın başına geldiğini kaydeden Okur, BNT olarak ülkedeki pazarın ticari hacmini, dünyada da talep görecek ürünler tasarlayarak ve üreterek genişletmeyi amaçladıklarını söyledi.