Afganistan'da Şehit Albay Faruk Sungur'un adı liseye verildi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 2008 yılında trafik kazasında şehit olan Albay Faruk Sungur adına yaptırılan kız lisesi, düzenlenen törenle açıldı.

Şehit Albay Faruk Sungur Lisesi'nin açılışına Kabil Valisi Zabihullah Müceddidi, Kabil Belediye Başkanı M. Yunus Nawandish, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) yetkilileri, Afganistan'ın bayan milletvekilleri ve ISAF Kabil Bölge Komutanı General Levent Çolak katıldı. Açılışta konuşma yapan yetkililer ve öğrenciler, Türkiye'nin Afganistan'a karşılıksız yaptığı yardımların iki ülke arasındaki dostluğu daha da pekiştirdiğini vurguladılar. Kabil Belediye Başkanı Nawandish, "Ben belediye başkanı olarak Türk dostlarımızın yaptığı bu yardımdan ötürü şükranlarımı sunuyorum. Bir toplumun gelişmesi eğitime bağlı ve bunun için yaptıkları bu okul Afganistan'ın aydınlığa çıkması atılan bir adımdır" dedi.

Kabil Valisi Zabihullah Müceddidi ise, "Bu okulun temelini şehit komutanın kendisi atmıştı. Kendi Afganistan'ı gerçekten çok seviyordu. Biz de onun her zaman hatırlanması için okula şehidimizin adını verdik. Biz dost Türk devletinden, özellikle de askerlerinden çok memnunuz. Sadece eğitim konusunda değil, başka birçok alanda yardımda bulunuyorlar" diye konuştu.

Okulun 9. sınıfında eğitim gören Karime isimli öğrenci, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Daha önce bölgemizde okulumuz yoktu. Okulumuz gerçekten güzel, şimdi sadece kitap ve öğretmen eksikliğimiz var. Türk halkı ve devletine yaptıkları yardımlardan ötürü teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Arzu isimli 9. sınıf öğrencisi ise, "Daha önce çadırlarda eğitim görüyorduk ve böyle bir okula sahip değildik. Yaptıkları bu okuldan ötürü Türkiye halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim sadece öğretmen ve kitap açısından eksiğimiz bulunuyor. Diğer okullarla karşılaştırdığımız zaman her açıdan iyi, çünkü burada birçok imkan sunuluyor. Başka okullarda bu imkanlar bulunmuyor bile" dedi.

494 öğrenci kapasitesine sahip Kız Lisesi'nin 250 bin dolara mal olduğu bildirildi.