İnsan hakları forumu, Medvedev'in gölgesinde kaldı

Norveç'in başkenti Oslo'da geçtiğimiz hafta dünyanın önde gelen insan hakları savunucularının katıldığı geniş katılımlı bir panel düzenlendi. Başkanl

Norveç'in başkenti Oslo'da geçtiğimiz hafta dünyanın önde gelen insan hakları savunucularının katıldığı geniş katılımlı bir panel düzenlendi. Başkanlığını Venezuellalı Thor Halvorssen'in yaptığı New York merkezli Oslo Freedom Forum'un organize ettiği programa, aralarında 'Uygur Türklerinin anası' olarak da tanınan Rabiya Kadir gibi 35'in üzerinde dünyaca ünlü konuşmacı iştirak etti. Üç gün boyunca süren toplantılarda konuşmacılar insan hakları konusunda ülkelerinde yaşadıkları tecrübeleri birbiriyle paylaşma imkanı bularak dünyada yaşanan insan hakları ihlallerini masaya yatırdı.

Toplantının Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in tarihi ziyaretiyle aynı günlere rastlaması ve programa gelen konuşmacıların lider ile aynı otelde kalmaları medyada 'ilginç bir tesadüf' olarak yorumlandı. Katılımcılar arasında Rusya devlet sistemine yaptığı sert eleştirileriyle bilinen dünyaca ünlü satranç ustası Garry Kasparov ve Çeçen insan hakları savunucusu Lidia Yusupova da vardı.

Program için gelen konuşmacılar ise Norveçli siyasetçilerin foruma olan ilgisizliğinden dert yandı. Norveç'in insan haklarını geliştirmek için çok çaba sarf ettiğini ifade eden Rabiya Kadeer, "Norveçli devlet adamları da toplantıya iştirak etseydi daha da güzel olacaktı." diyerek siyasetçilere sitem etti. Malezya'nın önceki Başbakan Yardımcısı Enver İbrahim ise organizasyonun ekonomi konuların gölgesinde kaldığına vurgu yaparak Norveçli siyasetçilere göndermede bulundu.

Toplantıya ayrıca Polonya'nın önceki Cumhurbaşkanı Lech Walesa, Kübalı Armando Valladares, Sudanlı Lubna Al-Hussain, Tibetli Palden Gyatso, Kuzey Koreli Kang Chol-Hwan, Kolombiyalı Ingrid Betancourt, Venezuellalı Leopoldo Lopez, Amerikalı Peter Thiel gibi dünyanın önde gelen insan hakları savunucuları katıldı.

KONUŞMACILARDAN 3'Ü DARBE DESTEKÇİSİ ÇIKINCA ORTALIK KARIŞTI

Foruma konuşmacı olarak davet edilen üç kişinin daha önceden darbe teşebbüsüne açıktan destek verdiklerinin ortaya çıkması, ülkede büyük tartışmalara sebep oldu. İddiayı ortaya atan Dagbladet Gazetesi, bu kişilerin Venezualla'daki muhalif isimlerden Leopoldo Lopez, aynı ülkede bulunan RC TV Genel Müdürü Marcel Granier ve Kübalı Armando Valladares olduğunu ileri sürdü. Bu durum, organizasyonun Norveçli resmi sponsorları olan Dışişleri Bakanlığı, Nobel Barış Merkezi ve başkanlığını bir önceki Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik'in yaptığı Oslo Barış Merkezi'ni zor durumda bıraktı.

Dagbladet'in "Manifest Analizi" isimli Latin Amerika araştırma raporunu kanyak gösterdiği haberinde, Lopez ve Granier'in 2002 yılında Venezuella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'e yönelik yapılan darbe teşebbüsünde aktif rol aldıklarını iddia ederken Kübalı Valladares'in ise geçen yıl Honduras'ta olan darbeye açıktan destek verdiğini ileri sürdü.

Olso Uluslararası Barış Araştırmaları Merkezi (PRIO)'da Latin Amerika uzmanı olarak görev yapan Wenche Hauge, "demokrasi" ve "insan haklarını" destekleyen herkesin, darbe teşebbüsünde bulunan kişilerin konuşmacı olarak katıldığı böyle bir organizasyondan çekilmeleri gerektiğini savundu. Devlet olarak böyle bir programa sponsor olmayı uluslararası platformda açıklamanın çok zor olacağını da sözlerine ekleyen Hauge, "Özellikle Norveç'i temsil eden Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store, Kjell Magne Bondevik ve Nobel Barış Merkezi gibi kişi ve kurumların bu programdan desteğini acilen çekmeleri gerekir." şeklinde konuştu.

Forum Başkanı Halvorssen ise yapılan eleştirilerin doğru olmadığını söyleyerek bu programa konuşmacı olarak katılan herkesin sicilinin temiz olduğunu savundu.

"MEDVEDEV GELİYOR, ODADAN ÇIKABİLİR MİSİNİZ?"

Oslo Freedom Forum Başkanı ve aynı zamanda Amerika'nın köklü kurumlarından 'Human Rights Foundation'ın Başkanlığını yapan Thor Halvorssen ikincisini yaptıkları organizasyonu daha da büyüterek insan haklarının dünyada en büyük savunucusu olmayı arzu ettiklerini belirtti. Cihan'a konuşan Halvorssen, bu seneki programa ilginin çok fazla olduğunu ve bunun kendilerini daha bir umutlandırdığını ifade etti. Rusya Başkanı Medvedev'in Norveç ziyaretinin kendilerinin programıyla aynı zamana rastlamasının çok ilginç bir ironi oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Forum Başkanı, " Otel lobisinde ayaküstü konuşarak Rusya'daki insan hakları ihlallerini tartışmak çok isterdim kendisiyle" şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Halvorssen, Medvedev'in ziyareti nedeniyle kaldığı suiti boşaltmak zorunda kaldığını da şu sözlerle anlattı: "Medvedev gelinceye kadar, Barack Obama da dahil Oslo'ya gelen üst düzey kişilerin kaldığı Grand Hotel'in en lüks suit odasında kalıyordum. Otel yönetimi beni arayıp Medvedev'in Oslo'ya geldiğini ve onun için en uygun odanın kendisinin kaldığı oda olduğunu açıklayarak odadan çıkmamı rica etti. Ben de bir dahaki sefere buraya geldiğimde üç gün bedava kalmak şartıyla çıkabileceğimi belirttim."