Tbmm Genel Kurulu'nda Anayasa Değişikliği Görüşmeleri

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, muhalefetin Habur eleştirisine tepki göstererek, ''Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı? Ankara'da

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, muhalefetin Habur eleştirisine tepki göstererek, ''Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı? Ankara'da. Nerede yargıladınız? İmralı'da. Şimdi çıkıp buradan Habur'u konuşuyorsunuz. O zaman onurunuz, haysiyetiniz yok muydu?'' dedi.
Anayasa değişikliği teklifinin 27. maddesi üzerinde AK Parti adına Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ söz aldı. Anayasa değişiklik teklifindeki maddelerde içerik bütünlüğünün olduğunu ve demokrasinin standardını yükselttiğini belirten Bozdağ, ''Dolayısıyla teklifin birlikte referanduma sunulması Anayasaya ve Venedik Komisyonu raporuna uygundur'' dedi.
Oylamaların Anayasa ve İçtüzüğe uygun yapıldığını kaydeden Bozdağ, ''Parlamentoda olan tüm milletvekillerinin özgür iradelerine uygun olarak oy kullandıklarına inanıyorum. Ama bir grup hiç oy kullanmıyor. Hayır dedikleri bir Anayasaya hayır deme özgürlüğü olmayanların özgür vicdanlarıyla karar verme imkanı var mı? Hayır diyemiyor itham yapıyor'' dedi. Demokrasi yokluğunda atılan her büyük adıma dikta' diyorlar. Milli egemenlik ve milli iradenin buluşması yolunda atılan her büyük adıma 'dikta' deniyor.
'Dikta' sözcüğüne baktığınız zaman, millet iktidar olmuş Menderes'in sıfatı 'diktatör. Darbecilerden sonra yine iktidarda Özal var, millet getirmiş. Özal'a diktatör deniliyor. Şimdi bakıyorsunuz milli irade Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarını iktidara getirmiş, yine dikta' teraneleri, yine 'diktatör lafları. Bu ülkede sivil dikta yaşanmıştır ama sadece rahmetli İnönü döneminde Türkiye sivil diktayı yaşamıştır. Onun dışında sivil dikta yoktur" diye konuştu.
Muhalefetin Habur eleştirisine de yanıt veren Bozdağ, " Habur'un hamurunu yoğuranlar, Abdullah Öcalan yakalandığında nerede yargılanacaktı? Ankara'da. Nerede yargıladınız? Bursa'da, İmralı'da. Oraya adliye sarayını kim yaptı? Yargılanırken askeri hakimi kim çıkardı? Şimdi çıkıp buradan Habur'u konuşuyorsunuz. O zaman onurunuz, haysiyetiniz yok muydu?" dedi.
MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Oktay Vural ise anayasa değişiklik teklifiyle amacın uzlaşma değil çatışma olduğunu savundu. Vural, ''Habur'da Türk bayrağının rahatsızlık yaratır diye indirilmesine içiniz cız etmedi mi? Ettiğini biliyorum'' diye konuştu. Teklifin halk oyuna tümüyle sunulacağını belirten Vural, ''Çocukları, engellileri, memurları yargıyı ele geçirmek için kullanıyorsunuz'' dedi.
BDP adına konuşan Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, ''Yargıdaki savaşın adını yargı reformu olarak sunmamalıyız, sunamamalıyız'' dedi. Ata, temel hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin referanduma götürülmesini eleştirdi.