Borsa ortalığı yıkıp zirvede uçuyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)Rekor üstüne rekor kırıyor. İMKB tarihinde ilk kez 60 bin sınırına dayanırken Avro, yaklaşık 1,5 yıllık aradan sonra 2 liranın altına geriledi. Dolar ise 2 ay sonra 1,50 TL'nin altında işlem görmekte.

Borsa ortalığı yıkıp zirvede uçuyor
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi, tarihinde ilk kez gün sonu kapanışında 59.000 puanın üzerine çıkarak 59.185,30 puandan tüm zamanların rekoruyla kapandı.
Böylece Bileşik Endeks, 7 Nisan Çarşamba günü kapanışta 58.645,61 puanla kırdığı tüm zamanların rekorunu iki gün sonra yenilemiş oldu. Endeks ilk kez 59.000 puanı aşarken seans içinde ulaşılan 59.592,87 puanla seviye de yeni bir seans içi zirve rekoru olarak kaydedildi.
İMKB’de işlem gören hisse senetleri bugün günlük bazda ortalama yüzde 1,32 oranında değer kazandı.
İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 150,83 puan artarak 59.185,30 puandan kapandı. Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,26 oldu.
İlk seanstaki 622,42 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 773,25 puan yükseldi.
Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,32 değer kazandı.

YURTDIŞINDAKİ OLUMLU RÜZGAR İÇERDE DE ESTİ

S&P’nin yüksek borçlanma maliyetinin sürmesi halinde Yunanistan’ın kredi notunu düşüreceğini açıklamasının ardından Avrupa borsalarında düşüş yüzde 1’in üzerine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’in Yunanistan'ın temerrüde düşmesini beklemediğini belirterek, "Sahip olduğum bilgilere bakınca temerrüt Yunanistan için söz konusu değil." açıklamasının ardından borsalar toparlanmaya başladı. ABD’de perakende şirket satışlarının artış göstermesi borsaların Yunanistan baskısını atarak artış göstermesini de beraberinde getirdi. Vadeli ABD endeksleri ile Avrupa borsalarındaki alıcılı seyir İMKB'ye de yansıdı. Bankacılık sektörü öncülüğünde yükseliş kaydederek, rekor seviyelere yükselen borsa şu sıralar düne göre yüzde 1,38’lik artışla 59 bin 219 puandan işlem görüyor.

“SAĞLIKLI BİR YÜKSELİŞ DEĞİL”
İş Yatırım'dan Uzman Ömer Ayaydın, İMKB'de 60.000 seviyesine doğru hareket yaşanmasının beklendiğini ifade ederek, piyasanın bunun hazırlığı içinde olduğu belirlendi.
Ömer Ayaydın, Garanti Bankası ve İş Bankası C gibi tahtalarla bu hareketin yapılacak gibi göründüğüne değinerek, şu şekilde konuştu;
"İş Bankası C'nin 5.30 TL'ye kadar gitme potansiyeli var. Faiz tarafında da bir gerileme hareketi yaşanıyor. Yurtdışında ABD S&P endeksi 1200 seviyesini test edecek gibi. Dünya borsaları dirençlerini test ederken, biz de 60000 ve 61000 seviyesini kırabiliriz.
Piyasada şu anda alım iştahı var. Ancak yükselişe baktığımızda, harekete sadece bankaların dahil olduğunu gözlüyoruz. Genele yayılan bir alım yok. Yükselişin sağlıklı olması için alımların genele yayılması ve yüksek hacimle gerçekleşmesi olması gerekiyor. Şu anda bu yönde bir
hareket gözlemiyoruz. Dolayısıyla İMKB'nin tam olarak sağlıklı bir şekilde çıktığını söyleyemiyoruz.
Aşağı seviyelerden alanlar için 60.000-61.000 bölgesi satış fırsatı oluşturabilir. Piyasa biraz yoruldu gibi görünüyor. Fiyat kazanç oranları 11'lerin üzerine çıktı. Son bilançolardan sonra 8-9'lara inmişti. Piyasanın bir miktar pahalandığı izlenimini buradan da alıyoruz."