Kürtçe propaganda yapılacak mı

AK Parti tarafından hazırlanan Seçim Yasası değişikliği teklifini görüşen Meclis Anayasa Alt Komisyonu'nda seçim kampanyalarındaki konuşmaların Kürtçe yapılması konusu gündeme geldi. CHP'li üyeler konuya itiraz edince düzenlemenin Üst Komisyon'da yapılmasına karar verildi.

MHP’li üyeler komisyonda konuyla ilgili görüş belirtmezken AK Partili üyeler düzenleme konusunda bir hayli ısrar etti. Ancak tüm bunlara rağmen uzlaşma olmayınca karar yarın toplanacak olan Anayasa komisyonuna bırakıldı. AK Partili üyeler ise CHP ile uzlaşma olmasa bile düzenlemenin gerçekleştirileceğini bildirdiler.

Tartışmalara konu olan düzenlemeye göre “Siyasi partiler ve bağımsız adaylar seçim çalışmalarında yerel dil ve lehçelerde sözlü propaganda yapabilir” cümlesinin eklenmesi isteniyor. Bu madde karara bağlanırsa seçik dönemlerinde Kürtçe, Lazca, Boşnakça, Arapça gibi farklı dillerde vatandaşa hitap edilebilecek.

CEP TELEFONUNDAN PROPAGANDA YAPILAMAYACAK

Toplantıda cep telefonuyla propaganda yapılması maddesinden ise vazgeçildi. Öte yandan Milletvekili adaylarının propaganda için hazırladığı eşantiyonlara 5 liralık fiyat sınırının kaldırılması kararı alındı. Kamuoyu anketlerinin seçimlere 24 saat kala yayınlanmaması yasağını ise devam edeceği bildirildi. Yapılan yeni düzenleme ile milletvekilli seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin, istifa etmeleri şartı, oda, birlik ve sendika başkanlarına da uygulanacak. Partilerin gözlemci sıfatıyla YSK’da temsilci bulundurabilmeleri maddesi de eklendi.