İstiklal Marşı'nı Okurken Hem Ağladı Hem Ağlattı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen gecede duygulu anlar yaşandı.

İstiklal Marşı'nı Okurken Hem Ağladı Hem Ağlattı
  ' 250 bin şehidimize 250 bin hatim ' adı altında kampanya başlatan Anadolu Genç ; lik Dergisi ( AGD ) İnegö ; l Temsilciliği , Sani Konukoğlu Salonu ' nda konferans dü ; zenledi . Tarihç ; i Ekrem Şama ' nın Ç ; anakkale Zaferi hakkında verdiği konferansın sonunda kampanyada okunan 313 hatim şehitlerin ruhlarına bağışlandı . Gecede ilkö ; ğretim ö ; ğrencisi Ö ; znur Katırcı , İstiklal Marşı ' nın 10 kıtasını ezbere okudu . Okurken gö ; zyaşlarına boğulan kü ; ç ; ü ; k Ö ; znur , salonda bulunanları da ağlattı . 10 kıtayı duygu yü ; klü ; ses ve mimiklerle başarıyla okuyan Ö ; znur uzun sü ; re alkışlandı .

Aç ; ılış konuşmasını yapan AGD İnegö ; l Temsilcisi Kenan Alemdar , Ç ; anakkale Zaferi ' nin tarih sayfalarına altın harflerle yazılan bir destan olduğunu , bü ; tü ; n yokluk ve imkansızlıklara rağmen kazanılan bu zaferin bü ; yü ; k bir milletin yeniden ayağa kalkmasına zemin hazırladığını belirterek , ' İstanbul ' un yeniden alınması , Ayasofya ' nın kilise yapılması ve milletimizin Anadolu ' dan atılması gibi dü ; şman emellerine engel olmak iç ; in Ç ; anakkale ' de 250 bin şehit verilmiştir . Milletimizin geç ; mişi ve geleceği Ç ; anakkale ' de saklıdır . 95 yıl ö ; nce dü ; nyanın dö ; rt bir yanından gelmiş haç ; lı ordularına karşı durmuşuz ve onları tü ; m imkansızlıklara ve yokluklara rağmen geldikleri gibi gö ; ndermişiz . Bu , tarihimizden alınacak ibret dolu bir ders ve bugü ; nler iç ; in bizlere umut kaynağı olmaktadır ' dedi .

Tarihç ; i Ekrem Şama ise , ' İslam dü ; nyasını parsellemek iç ; in saldıranların karşısında , dini ve topraklarını koruyan Osmanlı Devleti vardı . 1914 yılının Kasım ayında halife tarafından cihat ilan edildi . Dü ; şman , zırhlı gemileri ile saldırıya geç ; ti , ancak Ç ; anakkale ' yi geç ; emedi . Sonra karadan saldırmak istediler , ama sadece silah hesabı yaptılar . Mehmetç ; iği bu hesaba katmadılar . 9 Ağustos 1915 tarihinde 1 . Anafartalar zaferini kazandık . 10 Ağustos Ç ; anakkale Savaşları ' nın en kanlı gü ; nü ; ydü ; . Conkbayırı savaşında 18 bin şehit verdik , 12 bin de dü ; şman ö ; ldü ; rmü ; ştü ; k . Dü ; şmanlar 21 Ağustos ' ta son şanslarını denediler . 2 . Anafartalar Savaşı ' nda da dü ; şmanlar Mü ; slü ; manların tokadını yedi . 19 Aralık 1915 tarihinde cephenin yarısını boşaltıp kaç ; tılar . 9 Ocak 1916 tarihinde de son kısmını boşaltıp , geceleyin adamlarını gemilere doldurup , Mehmetç ; iğin sü ; ngü ; sü ; nü ; ö ; perek , yenilginin acısını tadarak gittiler . Savaş sonunda 250 bin şehit verdik , bir o kadar da onlardan ö ; lü ; vardı ' diyerek , zaferin yü ; z binlerce cana mal olduğunu sö ; yledi .

Nusrat gemisinin denize mayın dö ; şemek iç ; in hareket ettiğinde , dü ; şman gemilerinin projektö ; r taramalarına rağmen tespit edilemediğini , geminin gö ; rü ; nmez olduğunu ifade eden Şama , ' Seyyid Onbaşı 276 kiloluk mermiyi ancak Allah ' ın yardımı ile kaldırabilirdi . Karşılıklı ateş sırasında Mü ; slü ; manların arkasından doğan gü ; neş dü ; şmanların gö ; rü ; şlerini bozdu . Dü ; şmanlar , mezar taşlarını ve selvi ağaç ; larını Tü ; rk olarak gö ; rü ; p ateş aç ; tı ' diye konuştu .