Otomotiv İhracatı Gaza Basmak İçin Nisanı Bekliyor

Ekonomik krizin etkili olduğu 2009'un Şubat ayında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, bu yılın aynı ayında yüzde 40'lık bir artışla 1 milyar 400 milyon dolara ulaştı.

Otomotiv İhracatı Gaza Basmak İçin Nisanı Bekliyor
  Taşıt Araç ; ları ve Yan Sanayi İhracatç ; ıları Birliği ( UTAYSİB ) Başkanı Ferit Sü ; nneli , işlerin iyiye gittiğini sö ; yleyebilmek iç ; in nisan ayını gö ; rmeleri gerektiğini belirtti .

UİB konferans salonunda dü ; zenlenen basın toplantısında , Taşıt Araç ; ları ve Yan Sanayi İhracatç ; ıları Birliği ( UTAYSİB ) Başkanı Ferit Sü ; nneli tarafından şubat ayı ihracat rakamları aç ; ıklandı . Geç ; en yılın şubat ayında toplam bir milyar 127 milyon dolarlık ihracat gerç ; ekleştiren UİB , bu yılın aynı ayında ise yü ; zde 39 ' luk bir artışla bir milyar 562 milyon dolarlık ihracat yaptı . 2010 yılının ilk 2 ayında ise yü ; zde 40 artışla 2 milyar 993 milyon dolara ulaşıldı .

Geç ; en yılın şubat ayında 1 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı taşıt araç ; ları ve yan sanayide , bu yılın aynı ayında ise yü ; zde 40 ' lık bir artışla bir milyar 398 milyon dolarlık rakam yakalandı . Son iki ayda ise 2 milyar 668 milyon dolarlık ihracat yapılmış oldu . 2010 Şubat ayında UTAYSİB mal grubu bazında en bü ; yü ; k pay 570 milyon 110 bin dolarla binek otomobillere ait iken , bunu sırayla otomotiv sanayi , eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobü ; s-midibü ; s-minibü ; s izledi .

Tekstilde yü ; zde 17 ' lik bir artışla 71 milyon 504 bin dolar , hazır giyim ve konfeksiyonda yü ; zde 13 ' lü ; k bir artışla 39 milyon 922 bin dolar , meyve-sebze mamullerinde yü ; zde 18 ' lik bir dü ; şü ; şle 11 milyon 908 bin dolar , yaş meyve sebzede ise yü ; zde 24 ' lü ; k bir artışla 5 milyon 200 bin dolarlık ihracat yapıldı .

' 2009 YILINDA OTOMOTİV ENDÜ ; STRİSİ İÇ ; İN Ö ; TV DIŞINDA BİR ŞEY YAPILMADI '

UTAYSİB ' in şubat ayında Avrupa Birliği ü ; lkelerine bir milyar dolarlık ihracat gerç ; ekleştirdiğini aç ; ıklayan Başkan Ferit Sü ; nneli , ' Şubat ayında 256 milyon dolarlık ihracatla Fransa ilk sırada gelmektedir . İspanya ' ya gerç ; ekleştirilen ihracat ise geç ; en yıla gö ; re yü ; zde 457 artarak 69 milyon 829 bin dolar olarak gerç ; ekleşti . Rusya ' ya yaptığımız ihracat ise yü ; zde 41 oranında azaldı . Umuyorum ki ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde yeniden artacak ' dedi .

Kü ; resel kriz dö ; neminde bile iyimser olmak zorunda olduklarını sö ; yleyen Ferit Sü ; nneli , 2009 yılının ilk ç ; eyreğinde bir ö ; nceki yıla gö ; re yü ; zde 52 azalma olduğunu , ikinci ç ; eyreğinde yü ; zde 45 , ü ; ç ; ü ; ncü ; ç ; eyreğinde ise yü ; zde 26 ' lık bir negatif gelişme yaşandığını dile getirdi . 2009 ' un son ç ; eyreğinde ise yü ; zde 23 ' lü ; k pozitif artış olduğunu sö ; yleyen Sü ; nneli , 2009 ' un geneline bakıldığında ise 2008 ' e gö ; re yü ; zde 31 ' lik azalma olduğunu kaydetti .
Ekonomik kriz dö ; neminde otomotiv endü ; strisinin birç ; ok beklentisi olduğunu ancak gerekli adımların atılamadığını ifade eden Sü ; nneli , ' 2009 yılında otomotiv endü ; strisi iç ; in Ö ; TV dışında bir şey yapılmadığı iç ; in kaybettik . Ö ; TV ile sağlanan hareketlilik diğer ö ; nlemlerle desteklenip sü ; reklilik sağlanabilirdi . Ancak bu da yapılmadı . Avrupa ve Amerika ise aynı sü ; reç ; te otomotiv endü ; strisini destekleyici adımlar atmıştı . Tü ; rkiye ' de ihracat destekleri yetersiz kaldı . Bu yü ; zde birç ; ok ü ; rü ; n ve ü ; lke bazında pazar kaybımız oldu . Tedbirlerde ya geç ; kalındı ya da sıkıntının tedavisinde eksiklik var . Biz bu dö ; nemde hurda indirimini istedik ama olmadı . Yeni dış pazar girişimleri iç ; in ö ; zellikle yan sanayi kuruluşlarının desteklenmesini istedik ancak mesafe katedemedik ' dedi .

2010 yılı otomotiv ihracatı iç ; in 3 tane farklı senaryoları bulunduğunu da anlatan Sü ; nneli , ' İyimser senaryoya gö ; re yılın ikinci yarısında krizin etkileri hafifleyecek ve tahmini ihracat 20 milyar dolar olacak . Kö ; tü ; mser tabloya gö ; re krizin etkileri hafiflemeyecek ve ihracat 14-15 milyar dolar civarında gerç ; ekleşecek . Beklenen senaryo ise AB teşvikleri bir sü ; re daha devam edecek ve ihracatımız 17 ile 18 milyar dolar civarında olacak ' diye konuştu .
Sü ; nneli , yaşanan olumsuzluklara rağmen 2015 yılındaki 2 milyon araç ; ü ; retimi ve 50 milyar dolar ihracat rakamı ile 2023 yılındaki 4 milyon araç ; ü ; retimi ve 100 milyar dolarlık ihracat hedefinden vazgeç ; mediklerini dile getirdi .

' SEKTÖ ; RÜ ; MÜ ; Z TERCİHİNİ HER ZAMAN Ö ; NCE KENDİ PERSONELİ LEHİNE KULLANIR '

Basın mensuplarının istihdam konusundaki sorularını da cevaplayan Ferit Sü ; nneli , otomotiv sektö ; rü ; ndeki istihdam erimesinin durduğuna dikkat ç ; ekti . Sektö ; rde bir kapasite artışı yaşandığını belirten Sü ; nneli , ' Bizim sektö ; rü ; mü ; zde nitelikli personel az yetişiyor . Yetkinliği yü ; ksek ve sayısı az olduğu iç ; in bundan sonra tekrar işe alımlarda bu ç ; ıkarılan arkadaşlarımız değerlendirilecektir . Yollarımızı ayırdığımız personelle mutlaka yollarımız yine kesişecektir . Muhakkak tekrar alınacaklar . Ç ; ıkarılan arkadaşlara bir yatırım yapılmış . Yeni eleman yetiştirmek de o kadar kolay değil . Bizim sektö ; rü ; mü ; z tercihini her zaman ö ; nce kendi personeli lehine kullanır . Elimizde net rakamlar yok ama ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de geri dö ; nü ; şlerin başladığını sö ; yleyebiliriz ' diye konuştu .

Alternatif enerjiyle ç ; alışan otomobillerle ilgili ç ; alışmaların Tü ; rkiye ' deki 18 araç ; ü ; retici tarafından da yü ; rü ; tü ; ldü ; ğü ; nü ; kaydeden Sü ; nneli , hibrit araç ; ların yanı sıra ö ; zellikle tamamen elektrikle ç ; alışan otomobiller konusunda ç ; alışmaların olduğunu belirtti . Ü ; lke siyasetinde yaşanan karmaşayla ilgili soruyu da cevaplayan Sü ; nneli , ' Artık bir şeyi kabul ediyoruz . İyimseriz . Kö ; tü ; gü ; nleri konuşmak fayda getirmez . Ö ; zellikle nisan ayını gö ; rmemiz gerek . İhracatç ; ı enerjisini depoladı . ' İşler iyiye gidiyor ' dememiz iç ; in nisan ayını da gö ; rmemiz gerekir . Bizleri en ç ; ok rahatsız eden konu aslında son birkaç ; aydır ekonominin hiç ; konuşulmamasıdır ' ifadelerini kullandı .