Bdp'li Başkan İsmi Söylenmediği Gerekçesiyle Töreni Terk Etti

Hakkari'nin Şemdinli İlçesinin BDP'li Belediye Başkanı Sedat Töre, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95

Hakkari'nin Şemdinli İlçesinin BDP'li Belediye Başkanı Sedat Töre, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. Yıldönümü töreninde isminin telaffuz edilmemesini gerekçe göstererek programı terk etti.
Kutlama programı, İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı önünde düzenlenen törenle başladı. Törene, İlçe Kaymakamı Hakan Şen, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, Garnizon Komutan Vekili Piyade Yarbay Muhammed Doğan, Şemdinli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Dağlı, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen, İlçe Emniyet Müdürü Mithat Uysal, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, gaziler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI TÖRENİ TERK ETTİ
Çelenk töreni sırasında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye çıkan bir askeri yetkilinin ismini telaffuz etmediği Barış ve Demokrasi Parti'li (BDP) Belediye Başkanı Sedat Töre, alanı terk etti. Daha sonra program, Şemdinli Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda öğrencilerin şiirleri, Çanakkale Şehitleri ile ilgili sinevizyon gösterimiyle devam etti.
Daha sonra konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Töre, "Bizler törende hazır bulunmamıza, çelenk bırakmamıza rağmen kürsüde bulunan askeri yetkili, konuşması öncesi ilçe kaymakamı ve garnizon komutanın isimlerini ifade ederken bizim ismimizi ise ifade etmedi. İlçenin seçilmişi olarak bu nezaketsizliği, ilçe halkına yapılmış bir saygısızlık olarak kabul ettik ve bundan ötürü tören alanını terk ettik" dedi.

"BU ZAFERİ OMUZ OMUZA SAVAŞARAK KAZANDIK"
Başkan Sedat Töre, halkın seçilmişleri olarak resmi törene katılmalarına rağmen, kendisine saygısızlık yapıldığını savundu. Töre, "Bu saygısızlık şahsıma değil halka yapılmıştır. Çünkü ben orada Sedat Töre olarak değil, halkın seçilmişi olarak bulunuyorum. Biz de bunun sorumluluğu ve bilinci ile bu davranışı sergiledik. Açıkçası bugün bunların yaşanması üzüntü verici. Şu bir gerçek ki; Çanakkale zaferinde sadece Türk ırkından olan insanlar hayatlarını kaybetmediler. Binlerce Kürt, Laz, Çerkez, Arnavut,
Arap ve ismini sayamadığım her halk, bu zaferi emperyalist güçlere karşı omuz omuza vererek kazanmak için savaşmıştır. Fakat bilinen bir şey var ki; bu ülkede devlet emrinde maalesef İttihat ve Terakki zihniyeti 1924 ve sonrasında egemen olmuştur. Nitekim bugün bu davranışı sergileyen insanlar da bu İttihat ve Terakki zihniyetinin devamı olarak adlandırılan ırkçı totaliter zihniyetin temsilcileridir" dedi.