Başkan Altungün'den Kömür Madeni Tepkisi

Kuşadası'nda Kirazlı, Yaylaköy ve Soğucak köylerinde 6 ayrı noktaya maden arama izni verilmesi Kuşadası Belediyesi'nin tepkisiyle karşılaştı

Başkan Altungün'den Kömür Madeni Tepkisi
Kuşadası'nda Kirazlı, Yaylaköy ve Soğucak köylerinde 6 ayrı noktaya maden arama izni verilmesi Kuşadası Belediyesi'nin tepkisiyle karşılaştı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, içme suyu kaynaklarının da bulunduğu organik tarım bölgelerinin bir çoğunun aynı zamanda birinci derecede sit alanı olduğuna dikkati çekerek, maden arama ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Bilindiği gibi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kuşadası'na bağlı Kirazlı Köyü'nde iki, Yaylaköy'de iki, Kuşadası mücavir alan sınırları içerisinde bir ve Soğucak Köyü'nde bir adet olmak üzere toplam 6 adet maden arama ruhsatı verilmişti. Kuşadası'nın doğal güzellikleri ile dikkat çekilen bölgelerine verilen maden arama ruhsatları Kuşadası kamuoyundan büyük tepki almıştı.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası'nın en önemli doğal güzelliklerine sahip bölgelerinin maden arama izni verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu çalışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Kirazlı Köyü'nün Aydın İl Genel Meclisi tarafından organik tarım bölgesi ilan edildiğine dikkati çeken Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, "Organik tarım bölgesi ilan edilen bölgelerin büyük bir alanı aynı zamanda 1. derecede sit alanı. Bunların yanında söz konusu bölgeler çok önemli içme suyu havzasına sahip ve Kuşadası ile çevresine içme suyu sağlanıyor. Aynı zamanda bu bölgeler zeytincilik ve bağcılığın yapıldığı tarım alanları" dedi.
Bu bölgelerde maden arama çalışması yapılmasının ekolojik yapıya zarar vereceğini kaydeden Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, "Bu bölgede yapılacak maden arama çalışması hem ekolojik yapıya zarar verecek, hem buradaki içme suyu kaynağının geri dönülmez bir şekilde kirlenmesine yol açacaktır. Ayrıca, burada tarımsal faaliyetlere ciddi anlamda zarar verecek. Bölgenin bir kısmı aynı zamanda sit alanı ilan edilmiş ve sit alanında maden arama çalışması yapılamaz. Kuşadası Belediyesi olarak çevremize ve köylerimize büyük zarar vereceğine inandığımız maden arama çalışmalarının bir an önce durdurulmasını istiyoruz. Son günlerde yapılan sondaj çalışmalarından maden yerine içme suyunun çıkması da bu görüşlerimizi doğrulayan önemli bulgulardır. Bu çalışmalar durdurulmadığı takdirde İdare Mahkemesi'nde açılacak ruhsat iptal davasına müdahil olacağız ve bu yanlıştan dönülmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz " diye konuştu.