Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası'nın 85. Kuruluş Yıldönümü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü bir ekonomi için kaliteli bir demokrasinin şart olduğunu belirterek, kaliteli demokrasi için ise yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü bir ekonomi için kaliteli bir demokrasinin şart olduğunu belirterek, kaliteli demokrasi için ise yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) 85. kuruluş yıldönümü Ali Coşkun Konferans salonunda düzenlenen törenle kutlandı. Törende Sakarya'nın yıldızlarına ödül verildi. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, rekabet avantajına sahip sektörleri destek verdiklerini ve bu doğrultuda dünyaya mal olmuş markalar yaratmayı ve rekabette avantajlı konuma geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Türkiye'nin biran önce yapısal reformları yapması gerektiğini belirterek, "Güçlü bir ekonomi için kaliteli bir demokrasi şart. Türkiye biran önce kendi içinde o bu işini bırakıp yapısal dönüşüm sürecine tekrar bir ivme kazandırması lazım. Türkiye yapısal reformlara başlıyor olması lazım. Eğer ekonomide dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceksek güçlü ekonomi kaliteli demokrasi şart. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz bütün" dedi.
Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğunu ve bu nüfusun doğru kullanılmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Nüfusumuzun yarısı 28 yaş altında. Peki biz bu nüfusumuzu iyi kullanabiliyor muyuz? Maalesef kadın girişimcimiz yüzde 7'lerde. Yine kadınların iş gücüne katılma oranı da yüzde 25'lerde. Dünyada bu oran yüzde 45, Avrupa'da ise yüzde 56. Nüfusumuzun yarısını heba ediyoruz" diye konuştu.
Devletten beklentilerinin girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, tek ihtiyaçlarının rakiplerle yarışacak fırsatların kendilerine verilmesi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2023'te Cumhuriyetin 100. yılındaki hedefinin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bunun yolunun da girişimcilikten geçtiğinin altını çizdi. Türkiye'nin dünya ekonomisi sıralamasında 17. sıraya yükseldiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'de her şey oturulup tartışılarak çözülecek. Oturup tartışacağız, doğruyu hep beraber bulacağız. Doğru yolu bulmanın yolu bu. Kavga olduğu zaman işte o zaman tartışma olmaz, fikirlerin tartışması olmaz. Siz kadınlar hiçbir zaman güçlünün yanında olmayın. Hak ve adaletin yanında olun."
Kavganın olduğu yerde sinir ortamının olduğunu, sinirin olduğu yerde de hiç kimse makul düşünemediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Onun için bakın 2000-2007 arasında ortak akıl vardı, bereket vardı. 2007 sonrasında kendi kendimizle kavga etmeye başladık bereketini kaçırdık işin. Biz diyoruz ki zengin olacağız, bunu başarabileceğimizi gösterdik. Son 30 yılda gösterdik. Rahmetli Özal dedi alın satın. Ona hep beraber vatan haini dedik. Ama ne kadar iyi görmüş önümüzü açınca 3 milyon dolar ihracat yapan
Türkiye 130 milyon dolar ihracat yapan Türkiye'ye geldik. 200'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye 80'lerde Suudi Arabistan'ın gerisinde Yunanistan'la eşit. Bugün İtalya ile Çin'in arasında en büyük sanayi devi. Ne bugün Suudi Arabistan ve Yunanistan konuşuluyor çünkü azıcık önümüz açıldı. Biz de o zaman müteşebbis ruhumuzu gösterdik. Bugün Avrupa'da satılan üç televizyon birini biz üretiyoruz" dedi.
Hesap veremeyen hesap soramaz diyen Hisarcıklıoğlu, "Kaliteli demokrasi için, yeni bir anayasa, siyasi partiler ve seçim kanunları, hukuk, yargı, mevzuat reformu, kamu yönetimi reformu, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması, kamu yönetiminde şeffaflık ve hasep verebilirlik, kamu personeli reformu, yolsuzlukla ve israfla etkin mücadele kanunları biran önce çıkmalı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kurumlar Vergisinde Otokar Karoseri Sanayi .A.Ş., Arma Filtre Sistemleri Sanayi Ticaret A.Ş, Tırsan Treyler Sanayi ve Nakliyat A.Ş., Milko İnşaat Taahhüt Turizm San. Tic. Ltd. Şti., Toyota Lojistik Servisleri Türkiye Ltd. Şti.; gelir vergisinde ise Mustafa Nurdoğan, Tolga Ballık, Tahsin Çakır, Hüseyin Eser, Mediha Serpil Akkuş ödül aldılar.