Barroso: 'Gürcü Televizyonunda Çıkan Uydurma Haberden Endişe Duydum'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Rusya'nın Gürcistan'a saldırdığı şeklinde Gürcü televizyonunda yayınlanan uydurma haberden dolayı 'endişe' duyduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçtiğimiz cumartesi günü Gürcü televizyonu IMEDI TV'de, Rus tanklarının Grücistan'a girdiği ve Devlet Başkanı Saakaşvili'nin öldürüldüğü şeklinde yayınlanan uydurma haberden dolayı endişe duyduğunu söyleyerek bölgede 'yangına körükle gidilmemesi' gerektiğini söyledi.
Kendisini ziyaret eden Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Barroso, "Tiflis'te son çıkan uydurma haberden dolayı endişe duyduğumu belirttim. Gürcistan'a, yerel veya bölgesel gerilimi artıracak herhangi bir faaliyetten çekinmesi tavsiyesinde bulundum" diye konuştu.
Barroso ayrıca bu yılın sonunda yapılacak yerel seçimler öncesinde medya özgürlüğünü desteklemesi yönünde hükümete tavsiyede bulunduğunu söyledi. Gürcü başbakan Gilauri ise yayınlanan uydurma haberin bağımsız bir televizyon kanalında yer aldığını ve Gürcü Telekom kurumunun olayla ilgili soruşturma açacağını söyledi.
Rus tanklarının başkente girdiği ve Devlet Başkanı Saakaşvili'nin öldürüldüğü yönünde Imedi TV'de cumartesi akşam yayınlanan haber ülkede paniğe yol açtı. Haftalık yayınlanan Özel Rapor programında yaklaşık 30 dakika boyunca 2008 Gürcü-Rus savaşının görüntüleri kullanılarak verilen haber üzerinde halk sokaklara döküldü. Programa, "İhtimal dahilindeki olayların simülasyonu" ifadesiyle başlayan ancak programın devamında bunun bir simülasyon olduğunu hiç hatırlatmayan Özel Rapor programının sunucusu Natia
Koberidze, daha sonra Devlet Başkanı Saakaşvili'nin öldürüldüğünü ve Tiflis dışında çatışmaların çıktığını söyledi. Bu bilgiler, Gori, Tiflis ve diğer Gürcü şehirlerde paniğe yol açtı. Tiflis'ten kaçmaya çalışan halk trafiğin felç olmasına neden oldu.
Imedi TV'nin hükümet yanlısı televizyon kanalı olduğu biliniyor.