Prof. Dr. Nilüfer Narlı'dan 'Sperm Bankası Kullanımı' İle İlgili Açıklama

Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, 'yurtdışındaki sperm bankalarını kullanarak hamile kalanlar ve çiftleri yönlendiren doktorlar hakkında dava açılacağı' iddialarıyla ilgili, 'Saf Türk ırkı gibi bir kavramla hareket etmek bizim kozmopolit anlayışımızla bağdaşmıyor' dedi.

Prof. Dr. Nilüfer Narlı, konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Sperm bankasından sperm alarak hamile kalmayı kanunlarla yasaklamanın pek mümkün olmayacağını kaydeden Narlı, "Kişilerin yapacağı tercihlerin bir başkasının hürriyetini engellemediği sürece yasaklanması tartışmalı bir konu. Türk kültürü ve tarihine baktığımız zaman Osmanlı'dan günümüze saf Türk soyu, ırkı gibi kavramın bize yabancı olduğunu görüyoruz. Çünkü Osmanlı'da devşirme sistemi vardı. Ayrıca bu coğrafya her zaman göçlere açık bir coğrafya olmuştur. Göçle gelen insanları kendi bünyesine almıştır. Türk popülasyonuna baktığımız zaman hem genetik hem de kültürel açıdan kozmopolit bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla Türk soyu ve ırkı gibi kavramın bizim tarihimize ve kültürümüze çok yabancı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Yurt dışından sperm almakla, yabancı biriyle evlenmenin aynı anlama geldiğini savunan Narlı, bugün Türkiye'de çok sayıda kişinin yabancılarla evlendiğini söyledi. Narlı, tarihe bakıldığı zaman Balkanlardan çok sayıda sağlıklı erkek çocuğunun getirildiğini ve bunların da devlet adamı olduklarını ifade etti. Padişah annelerinin de önemli bir bölümünün yabancı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "Saf Türk ırkı gibi bir kavramla hareket etmek bizim kozmopolit anlayışımızla bağdaşmıyor" dedi.

Prof. Dr. Nilüfer Narlı, kişisel tercihlerin özgür olması gerektiğini söyledi. Kişisel tercihlerin, bir başkasına zarar vermesi ve özgürlüğünü kısıtlaması halinde sınırlandırılabileceğini anlatan Narlı, "İnsanların kimden çocuk yapacağı kendi kişisel tercihidir. Sperm bankasından alınan spermle çocuk yaptığınız zaman, çocuğun babasıyla ilgili bilgiye sahip olmuyorsunuz. Bu belki duygusal açıdan risk taşıyor. İleride çocuk babasının kim olduğunu öğrenmek isterse bazı sorunlar yaşanabilir. Ama bunun dışında Türk soyunu saf tutmak gibi bir yaklaşımla bakılırsa çok farklı tartışmalarda beraberinde gelebilir" diye konuştu.