Sanal sanık ve tanık geliyor

Başka şehirdeki dava için mahkemeye gitmeden, bilişim teknolojisi ile ifade verilebilecek. Elektronik imza ile de vize ve pasaport başvurusu yapılabilecek

Sanal sanık ve tanık geliyor
Sanık. tanık ve bilirkişiler artık başka şehirlerdeki davaları için, mahkemeye gitmeden de savcı ya da hakime ifade verebilecekler. Bakanlar kurulunca TBMM’ye sunulan kamu hizmetlerin kolaylaştırılmasına yönelik kanun tasarısı ile bu işlemler, bilişim teknolojisi ile de yapılabilecek.

Kanun tasarısı ile elektronik imza ile, vize ve pasaport başvurusunda bulunma imkanı da getiriliyor. İcra, iflas, noter, trafik tescil ve ticaret sicilini ilgilendiren birçok işlemin de elektronik imza ve bilişim teknolojisinden yararlanılarak yapılmasına olanak tanınıyor. TBMM komisyonları ve genel kurulda ele alınacak olan tasarı ile getirilen bazı yeni düzenlemeler şöyle:

Vize ve pasaport başvurusu
Vize başvuruları, güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik ortamda yapılabilecek. Başvuru için gerekli olan kişisel veriler, elektronik ortamda saklanacak. Bu veriler, başka bir amaç için kullanılamayacak ve üçüncü kişilerle paylaşılamayacak. Pasaport alımı ve yenilenmesi için de, güvenli elektronik imza ile başvuru yapılabilecek. Kişisel veriler elektronik ortamda saklanacak.

Mahkemede ifade

Cumhuriyet savcısı tarafından, yargı çevresi dışında ifade alma ihtiyacı ortaya çıktığı takdirde; mağdur, şikâyetçi, şüpheli, tanık, bilirkişi veya diğer ilgililer, görüntülü ve sesli iletişim tekniği ile ifade verebilecek. Duruşmalarda da aynı teknik ile tanık sanık veya bilirkişi bulunduğu yerdeki hakimin gözetiminde dinlenecek.

Tasarının gerekçesinde ‘’ Kamu hizmetlerinin verimli, hızlı ve etkili sunumu çerçevesinde, kâğıda dayalı süreçlerin elektronik ortama taşınması ve sadeleştirilmeler yapılması yoluyla, bürokratik formaliteler önemli oranda kaldırılacak ve vatandaşlarımız kamu hizmetlerinden, kuyruklarda beklemeden daha kolay ve hızlı yararlanma imkânı bulacaktır’’ denildi.